10 tips tegen computerscherm vermoeidheid

Actueel

ma 15 feb 2021

Gamers hebben er het vaakst last van, maar ook veel schermwerkers kennen het gevoel van rode, prikkelende en uitgedroogde ogen. Vanaf wanneer je drie uur per dag computerwerk doet, kan je er mee in aanraking komen. Deze 10 tips zullen je ogen zienderogen plezieren…

1. Pauzeer
Ken je de 20-20-20-regel? Die luidt: neem elke 20 minuten een pauze van 20 seconden en kijk terwijl naar een voorwerp dat ongeveer 6 meter (20 feet) van je verwijderd is.

2. Knipper
Het is belangrijk om genoeg met je ogen te knipperen om te voorkomen dat ze te droog en geïrriteerd geraken. Af en toe naar die leuke collega (of huisgenoot, bij het thuiswerken) knipogen kan dus heus geen kwaad!

3. Schitterend? Liever niet!
Hoe minder schitteringen er van je scherm spatten hoe beter voor je ogen. Onder andere stof op je scherm kan zulke schitteringen in de hand werken. Neem daarom regelmatig je hardware eens onder handen met een poetsdoekje.

4. Always look on the bright side
Zet de helderheid van je scherm steeds hoog genoeg. Ook hierdoor zal je scherm minder aan het flikkeren gaan en word je minder vermoeid. Dat geflikker is de grootste oorzaak van vermoeide ogen en hoofdpijn bij computerwerk. Bovendien zorgt de hoge helderheid ervoor dat je pupillen vernauwen waardoor je meer gefocust bent en ook weer minder snel vermoeid geraakt.

5. Hoger-lager
Het is belangrijk dat je in een goede houding voor je computer zit, anders geef je nek-en rugpijn vrij spel. De vuistregel is dat de monitor op ooghoogte moet staan. Als je blind kan typen, moet de bovenzijde van het scherm op ooghoogte staan. Kan je niet blind typen, dan zet je de bovenzijde van het beeldscherm best circa 10-15 cm lager.

6. Stay sharp
Zet je scherm op de hoogste resolutie. Hoe scherper de beelden op je computer hoe minder moeite je ogen moeten doen en dus hoe minder snel ze vermoeid zullen raken.

7. Size matters
Staan je helderheid, schermpositie en resolutie reeds optimaal ingesteld maar heb je nog steeds last van je ogen? Dan kan je proberen om de tekst op je scherm te vergroten zodat je ogen minder moeite moeten doen. Gebruik indien mogelijk zwarte tekst op witte achtergrond en vermijd al te drukke achtergronden als het kan.

8. Oogmassage
Door de zone rond je ogen te masseren kan je je hele lichaam doen ontspannen. De druk rond je ogen zal verminderen en je voelt ze zo weer vochtig worden. Op het internet vind je tal van simpele massages. Mensen die veel naar een scherm moeten turen zullen hier zeker bij gebaat zijn.

9. Computerbrillen
Computerbrillen, ze bestaan echt! Deze brillen zijn speciaal ontworpen voor computerwerk. Een computer staat namelijk meestal verder van je gezicht dan een boek. Om je ogen te helpen de afstand naar het computerscherm te overbruggen kan zo’n bril helpen. De computerbrillen hebben speciaal geslepen glazen waardoor je een breed maar toch scherp zicht op het scherm krijgt. Hierdoor zal je ook je hoofd automatisch in de juiste houding houden wat de rug-en nekklachten vermindert.

10. An apple a day…
Het kan allemaal goed zijn dat elke dag een appel eten de dokter weghoudt en dat wortelen goed zijn voor de ogen (want zag jij ooit al een konijn met een bril?). Maar elk jaar een bezoekje aan de oogarts blijft het beste middel om echte oogklachten voor te blijven. Zeker wanneer je zicht niet perfect is, is het echt niet gezond om je ogen hele dagen te forceren voor je computerscherm. Wat niet wegneemt dat appels en wortelen wel degelijk gezond zijn uiteraard. (bron: Jobat)