Hoe werk je het best aan nieuwe competenties?

Actueel

di 13 apr 2021

Je competenties zeggen veel over wie jij bent en wat je kunt. Door ze te ontwikkelen, vind je sneller de baan die bij je past. Aan je competenties werken, is ook handig als je binnen je huidige baan een stap vooruit wil zetten, bijvoorbeeld door een andere functie of rol op je te nemen.

Ga je solliciteren, dan is de kans groot dat je de vraag krijgt: wat zijn jouw competenties? Daar heeft niet iedereen gelijk een antwoord op. Sommigen denken aan vakken of diploma’s, of aan skills, kwaliteiten, talenten. Die termen worden vaak kriskras door elkaar heen gebruikt. Maar competenties zijn meer dan dat: ze omvatten gedrag, kennis en vaardigheden – het zijn jouw sterke eigenschappen. De kennis doe je op tijdens je (beroeps)opleiding, je vaardigheden ontwikkel je daarna (ervaring) zodat je je beroep zo goed mogelijk uitoefent.

Talent voor competenties
Bedrijfscoach Sonja Vlaar vat het als volgt samen: “Een competentie omvat het vermogen en het bijbehorende gedrag en de kennis die iemand moet hebben om bepaalde skills te kunnen toepassen.” Het ontwikkelen van een competitie gaat volgens Vlaar sneller en beter als je er talent voor hebt. Talent bepaalt je aanleg voor een competentie.

Waarom zijn competenties belangrijk?
Competenties maken het verschil met anderen die dezelfde opleiding of diploma’s hebben. Ze maken je uniek en zeggen iets over jouw persoonlijkheid, je manier van werken, de wijze waarop je skills toepast. Werkgevers hechten er soms meer waarde aan dan aan je opleiding. Organisaties maken competentieprofielen zodat zij beter kunnen bepalen welke verwachtingen bij een functie of rol horen. Zet je competenties daarom vooral op je cv. Let wel op dat je alleen de relevante competenties en vaardigheden noemt.

Zelf doen of cursus volgen?
Je kunt je huidige sterke punten verder ontwikkelen, maar je kunt ook aan nieuwe competenties werken. Hoe je dat doet, verschilt per uitdaging. Voor beroepsspecifieke competenties kun je denken aan een cursus, zoals het omgaan met nieuwe media of het verwerken van data. Andere competenties kun je mogelijk zelf aanleren, zoals beter delegeren of het coachen van collega’s. Als je van zelfstudie houdt, dan leer je al veel uit een goed boek. Ben je tevreden bij je huidige werkgever? Vraag dan eens aan hem of die een programma heeft voor competentieontwikkeling.

Competentiecoach
Wil je je bestaande of nieuwe competenties ontwikkelen, dan kun je eventueel ook een professionele coach zoeken. Een expert als Esther Stehouwer adviseert bijvoorbeeld: “Zelfredzaamheid, eigen verantwoordelijkheid, experimenteren en spelen zijn de competenties waarmee je persoonlijke ontwikkeling en werkzekerheid creëert.” Door samen met een ervaren loopbaanadviseur jouw competenties onder de loep te nemen, leer je al snel waar je mogelijkheden liggen – en ook in welke richting je juist niet moet zoeken. Zo vind je sneller de baan die bij je past.

Competenties: nu en straks
Het werken aan competenties is vooral belangrijk om toekomstbestendig te zijn. Met name door digitalisering en technologisering verandert de economie voortdurend. De arbeidsmarkt verandert mee, en dus ook jouw werk. De competenties die je nu bezit zijn nuttig, maar eerdaags worden er mogelijk andere gevraagd. Over wat je nu en straks vooral moet kunnen, lopen de meningen uiteen. Vaak genoemde competenties voor de toekomst zijn klantgerichtheid, goed kunnen samenwerken, probleemoplossend werken, sociale intelligentie, zelfredzaamheid, analytisch vermogen (bijvoorbeeld voor het verwerken van data), begrip van nieuwe media, gedrevenheid, multidisciplinariteit en creativiteit. (bron: Intermediair)