Tevreden thuiswerker is het productiefst

Actueel

di 13 apr 2021

Een tevreden thuiswerker is productiever dan op kantoor. Dat is, kort samengevat, de conclusie van het onderzoek We Werken Thuis door het Center for People and Buildings (CfPB) en de TU’s van Delft en Eindhoven.

De onderzoekers ondervroegen vorig jaar elke week ruim 40.000 thuiswerkers naar hun ervaringen met thuiswerken. Een krappe meerderheid van 55% vond zichzelf thuis productiever werken dan op kantoor. Gemiddeld beoordelen thuiswerkers de eigen productiviteit met een 7,7. Op kantoor kwamen ze niet verder dan een 6,7.

Tevreden over thuiswerken
Een goede werk-privébalans, jezelf kunnen motiveren en enthousiasmeren voor je werk zijn belangrijk als je thuis productiever wilt zijn. Ook de eigen gezondheid en de betrokkenheid tussen collega’s spelen een rol. Maar het meeste helpt toch: tevreden zijn over thuiswerken. “Hier vonden we een sterk verband”, aldus CfPB-onderzoeker Bartele Hoekstra. “Ook zien we een relatie tussen de ervaren productiviteit en de mogelijkheid om thuis geconcentreerd te kunnen werken.”

Samenwerken is lastiger thuis
Toch is niet alle werk even geschikt om thuis te doen. Ongeveer een derde van de respondenten meldde dat werk dat je samen moet doen lijdt onder thuiswerken. Dit blijkt ook uit andere onderzoeken, zoals onderzoek van Moneypenny, Nyenrode Universiteit en de Open Universiteit. Hieruit blijkt dat 41% van de respondenten de emotionele ondersteuning van collega’s mist.

Bijna driekwart van de ondervraagden bij CfPB vond de thuiswerkplek wel geschikt voor kantoorwerk. Opvallend, omdat bedrijfsartsen, arbodiensten en ook CNV-voorzitter Piet Fortuin zich eerder nog grote zorgen maakten om de inrichting van de werkplek thuis. Fortuin vreesde vorig jaar nog een verhoogd risico op uitval door slechte thuiswerkplekken. Vooral veroorzaakt door provisorisch ingerichte werkplekken, met de laptop op de keukentafel, een slechte bureaustoel, geen goede werkhouding en muisarmen.

Een ruime meerderheid van 82% wil na de coronacrisis blijven thuiswerken. De meeste mensen 16 uur of 2 werkdagen per week. Andere onderzoeken bevestigen de bevindingen uit het onderzoek van CfPB. Waaronder een onderzoek in januari van de Erasmus Universiteit onder 851 vooral hoger opgeleide medewerkers. Bijna driekwart zei thuis minstens zo productief te zijn als op kantoor; 16% was zelfs productiever. Maar 8% zag op kantoor meer werk uit zijn handen komen. (bronnen: ORnet, We Werken Thuis)