Stress? Maak een fuck-it lijstje

Actueel

ma 15 nov 2021

Heb je het ‘druk, druk, druk’ en bezwijk je langzaam maar zeker onder de … euhm … druk? Aan goed advies geen gebrek: ga eens een toertje lopen, laat dat glaasje wijn staan en wees lief voor je medemens. Geeft je dat nog méér stress? Doe al die dingen dan vooral niet.

Heb je al eens gehoord van het ACE-model? Analyze, cope en energize. Het principe is simpel: som alle stressoren op, neem dan je copinggedrag onder de loep en verhoog tot slot je energie, zowel fysiek als mentaal. Klinkt eenvoudig, toch? Een uurtje naar de sportschool, ’s avonds lekker koken en gaan wandelen met de hond van je oudere buurvrouw. Als dat geen voldoening geeft?

Hoe ontspannend het ook klinkt, soms kan het een averechts effect hebben en je nog meer stress bezorgen. Zeker als je het lastig vindt om grenzen te stellen en nooit tijd vindt om eens aan jezelf te denken.

Fuck it
Check, check, check? Leg al die goede adviezen dan nu langs je neer en ga voor een heel andere strategie: het fuck-itlijstje! Het is poepsimpel: schrijf alle dingen op die je níet gaat doen. ‘Ik ga géén boodschappen doen’, ‘ik ga vanavond níet naar het zwembad’ en ‘ik ga niet wandelen met de hond van mijn oudere buurvrouw’.

Let wel: begin klein en schrap eerst taken die je perfect door een ander kunt laten doen. Het is niet makkelijk om zaken uit handen te geven, het kost tijd om te wennen aan het idee alleen al. Maar eens je het onder de knie hebt, kan je je niet meer inbeelden dat er een tijd was waarin je alles zélf deed.

Niksen
Als je dan toch meer vrije tijd hebt, probeer dan eens te niksen. Gewoon even niets doen, lekker luieren in de zetel, uit het raam staren of luisteren naar je favoriete muziek. Meer ontspannen ga je echt niet raken. En nee, een boek lezen of Netflixen is niet niksen.

Het lijkt simpel, nietsdoen, maar heel wat mensen zijn het verleerd. Niet moeilijk, want wie uit het raam staart of zich in de zetel nestelt, wordt al snel gezien als lui. Om nog maar te zwijgen over je interne criticus, die alles nuttig vindt, behalve nietsdoen. Toch kan een mens niet zonder niksen. Het stimuleert de creativiteit en de productiviteit. Denk maar aan al die keren dat je dagen zat te piekeren over een probleem, en je onder de douche plots tot de oplossing kwam. Dus: niksen moet, al de rest mag!

En wil je toch absoluut lezen? The Subtle Art of Not Giving a Fuck van Mark Manson helpt je ongetwijfeld met je fuck-itlijstje! (bronnen: Jobat, Intermediair)