Bijna 9 op 10 Europeanen willen ook na coronacrisis op afstand werken

Actueel

ma 17 jan 2022

Slechts een klein deel van de Europese werknemers wil voltijds vanuit kantoor werken. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau The Future Laboratory en multinational Samsung. Voor hun studie ondervroegen de onderzoekers 14.000 Europeanen. Daarvan wil slechts 14% het thuiswerken op termijn geheel achter zich laten. De grote meerderheid neemt daarentegen graag definitief afscheid van een vijfdaagse werkweek op kantoor, onder andere omdat ze door het thuiswerken de afgelopen twintig maanden productiever zijn geworden.

Een onderzoek van adviesbureau Capgemini bevestigt deze verhoogde productiviteit. Volgens de studie van het van origine Franse bedrijf heeft wereldwijd 60% van de organisaties in 2020 tijdens Covid-19 pandemie een productiviteitsverhoging genoteerd.

Uit het onderzoek van Samsung en The Future Laboratory blijkt verder dat twee derde van de Europese werknemers tijdens de coronacrisis hun huis hebben aangepast om beter te kunnen werken, denk aan het creëren van een aparte kantoorruimte of het aanschaffen van nieuwe bureaustoelen, die beter zijn voor je rug dan versleten keukenstoelen.

Keerzijde
Volgens cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat werkte vóór de coronapandemie zo’n 5% van alle Europese werknemers vanuit huis. Het onderzoek van elektronicaconcern Samsung en adviesbureau The Future Laboratory laat zien dat die tijd inmiddels ver achter ons ligt. Niettemin is het volgens de studie van de twee organisaties niet realistisch om ervan uit te gaan dat uitsluitend vanuit huis werken de norm zal gaan worden. In plaats daarvan ligt een combinatie van op kantoor en thuiswerken meer voor de hand. Een hybride vorm dus.

Ook andere onderzoeken bevestigen dat de toekomst voor heel veel professionals een combinatie zal zijn van werken op kantoor en op afstand. Maar aan die hybride vorm kleven volgens de onderzoekers van Samsung en TFL wel enkele nadelen. De grootste keerzijde is volgens de respondenten dat de scheiding tussen werk en privé vervaagt als werken op afstand een permanente status krijgt. Zo heeft circa 25% van de ondervraagden het idee veel langer te moeten werken als thuiswerken deels de norm blijft.

Derhalve is het belangrijk dat bedrijven voldoende met hun medewerkers in gesprek gaan, waar volgens een ander onderzoek vooral millennials veel behoefte aan hebben. En dat gaat om een omvangrijke groep: millennials – die zijn geboren tussen 1981 en 1995 – vormen vandaag de dag namelijk de generatie waarvan het grootste deel actief is op de arbeidsmarkt. (bron: Consultancy)