1 op 3 vindt dat manager niet over juiste skills beschikt voor hybride leiderschap

Actueel

ma 14 feb 2022

1 op de 3 Nederlandse werknemers vindt dat zijn manager over onvoldoende vaardigheden beschikt om het team op afstand te leiden. En dat terwijl 85% van de Nederlandse werknemers van plan is om (gedeeltelijk) thuis te blijven werken. Op het kunnen creëren van een teamspirit en inspirerend en empathisch leiderschap valt de meeste verbetering te halen.
Dat en meer blijkt uit onderzoek onder 13.615 werknemers in 13 Europese landen uitgevoerd door Markteffect in opdracht van online opleider GoodHabitz.

Werken op afstand doet een beroep op andere vaardigheden van leidinggevenden. Dat is dan ook de belangrijkste reden dat 33% van de Nederlandse werknemers vindt dat zijn of haar manager niet over de juiste vaardigheden beschikt om het team op afstand te leiden.
Nederlanders zijn van mening dat de meeste verbetering te halen valt bij het creëren van een teamspirit (33%) en inspirerend (30%) en empathisch (24%) leiderschap. Maar ook is verdere ontwikkeling nodig op het vlak van communicatievaardigheden (24%) en een focus op mentaal welzijn op de werkvloer (22%).

Zorgen over hybride leiderschap
De afgelopen twee jaar zag meer dan de helft (54%) van de werknemers in Nederland zijn werksituatie veranderen. 19% werkt in plaats van op locatie nu uitsluitend thuis. 35% ruilde zijn werkomgeving op locatie gedeeltelijk in voor het thuiskantoor.
Daarbij is 85% van de ondervraagden van mening dat hij of zij in de toekomst ook (gedeeltelijk) vanuit huis zal werken.
Hoewel dit minder positief is dan gehoopt, zijn er Europese landen die nog een stuk kritischer zijn over hun manager. Zo twijfelt in Zwitserland 42%, in Duitsland 43% en bij onze zuiderburen is zelfs bijna de helft (48%) van de Belgische werknemers onzeker over de vaardigheden van zijn manager.

Motivatie, support en teamspirit
Gelukkig denken niet alle werknemers er zo over. Nog eens 39% van de werknemers in Nederland vindt dat zijn manager prima in staat is om hen op afstand te managen. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat maar liefst 73% van de Nederlanders vindt dat werken op afstand de afgelopen 2 jaar geen invloed heeft gehad op de relatie met zijn manager.
Tegelijkertijd zijn werknemers in sommige andere Europese landen juist van mening dat de relatie met hun manager is verbeterd (gemiddeld 34%), waarbij er een aantal landen uitspringen: Denemarken (72%), Zweden (47%) en Duitsland (44%). In Nederland is dit slechts 14%. Over het algemeen zijn andere Europese landen dus iets positiever gesteld dan Nederland.

Ambitie voor persoonlijke ontwikkeling
Gevraagd naar welke vaardigheden zij zelf willen verbeteren, geeft 23% van de medewerkers aan graag aan de slag te gaan met een communicatietraining of taalcursus. Verder wil bijna 1 op 4 (23%) werknemers een teamwork- en managementtraining volgen, maar ook het verbeteren van leiderschapsvaardigheden is populair (24%). Als laatste is er interesse in trainingen op het vlak van persoonlijke kracht (23%). (bron: GoodHabitz)