6 grote lessen over werk die we door corona geleerd hebben

Actueel

ma 14 feb 2022

“Het zal nooit meer hetzelfde zijn.” Geef toe, ook jij hebt die zin de afgelopen twee jaar uitgesproken. En het klopt, maar er is ook nog steeds geen nieuw normaal. We wisselen thuis- en kantoorwerk af, passen ons aan de geldende situatie aan en zijn uiterst flexibel. Altijd opnieuw. Corona heeft – nog steeds – een grote impact op ons werk. 6 lessons learned.

1. Flexibiliteit? Yes, please!
De meeste werknemers ondervonden de voordelen van telewerk erg vlug. Inmiddels kent bijna iedereen andere werkweekstructuren, zijn de meesten vertrouwd met asynchrone communicatie en hebben we allemaal een werkplek in huis gevonden.
Voor werkgevers is het niet meer mogelijk om die flexibiliteit terug te draaien omdat veel werknemers een betere balans ervaren tussen werk en privéleven.

2. U vraagt, wij draaien
Inderdaad, werkgevers plooien meer naar de wensen van hun medewerkers die betere arbeidsvoorwaarden zoeken. Die extra’s zijn geëvolueerd naar flexibele werkuren, thuiswerkvergoedingen, maar ook toegang tot geestelijke gezondheidszorg en zelfs hulp bij kinderopvang.
Uiteraard zijn er enkele outsiders die alles bij het oude willen laten. Denk maar aan de adviessector waar thuiswerk verre van evident is.

3. Ongelijkheid groeit
Helaas is efficiënt en comfortabel telewerken niet voor iedereen weggelegd. Sommige jobs lenen zich er gewoon niet toe. Ook basisvoorzieningen zoals snel internet of een beschikbare ruimte zijn niet altijd vanzelfsprekend. Vrouwen zien de ongelijkheid jammer genoeg ook groeien.
Doordat zij vaker minder werken en sneller thuis blijven bij de kinderen, is het niet verrassend dat ze achterop geraken ten opzichte van hun mannelijke collega’s.

4. Er is altijd werk
Niet voor iedereen heeft de pandemie voor meer balans gezorgd tussen werk en privéleven. Velen hebben moeilijkheden om de grens te trekken tussen beiden. Zij zijn ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat nog met het werk bezig en koppelen zich niet los.
Tel daar nog de minimale personeelsbezetting bij en het is niet verwonderlijk dat burn-outs en onbetaald overwerk welig tieren, vooral bij middenmanagement en vrouwen.

5. Onzekerheid sleept aan
Het is nog steeds niet duidelijk hoe we in de toekomst zullen werken. Veel bedrijven hebben hun kantoren heringericht. Maar een echte terugkeer naar kantoor is er nog niet geweest. Komt die er nog wel?
Wellicht evolueren we naar een hybride manier van werken, maar het is onduidelijk hoe die er zal uitzien. Die onzekerheid is slopend en laat tegelijk werkgevers in het ongewisse over wat wel en niet kan werken.

6. Blind vliegen
Stabiliteit zal nog niet voor meteen zijn; niet op het werk en niet in het leven in het algemeen. Solide toekomstplannen maken is daardoor op dit moment een beetje moeilijk. Ook bedrijven moeten steeds het roer omgooien en zich aanpassen aan nieuwe maatregelen en richtlijnen.
De enige zekerheid die we hebben, is dat er een nieuw normaal zal komen voor alles. Wanneer? Dat is koffiedik kijken. Hopelijk brengt 2022 meer antwoorden dan nieuwe vragen. (bronnen: Jobat, BBC)