Gratis artikelen over Rituelen

Actueel

Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties 2021-4

ma 14 feb 2022

Weet je het nog? Een van de eerste persconferenties van premier Rutte en Jaap van Dissel? Hadden ze net afgesproken dat heel Nederland elkaar de hand niet meer mocht schudden, deden ze het per ongeluk zelf toch nog. Het schudden van handen, dat we nu al bijna twee jaar niet meer doen, is een ritueel. Vanuit de geschiedenis zien we de handdruk al bij de Egyptenaren. De oorspronkelijke betekenis lijkt dat handen schudden een vredesteken is, een gebaar om te laten zien dat je geen wapen in je handen hebt. Ook is het een gebaar dat gemaakt wordt om een afspraak te bevestigen. Ook die betekenis zien we al terug in de oudheid. In Amerika werd handen geven ook gezien als een gebaar om gelijkheid tussen klassen te bevorderen. Immers bij de upper class zagen we als begroeting ook buigingen. Het ritueel van handen schudden zit dus diep in onze samenleving. En mede daarom is het een hele opgave om dat ritueel los te laten.

Veel lees- en kijkplezier in dit rijke nummer over rituelen!

Lees meer en neem een abonnement!

Download gratis


– Praktijk
De maakbaarheid van rituelen
Joris Smeyers


– Theorie
Het rituele karakter van sociale interactie: Wat teams en coaches kunnen leren van Erwin Goffman
Martijn Vroemen


– Inspiratie
Teveel van het goede
Ronald Visser

U heeft al een digitaal abonnement op het Tijdschrift voor ontwikkeling in Organisaties voor slechts € 25 per jaar!