Veel managers hebben werken op afstand niet volledig onder de knie

Actueel

di 12 apr 2022

Bijna de helft van de managers (44%) verwacht dat managen op afstand de norm wordt. Een meerderheid van 53% van de managers vertrouwt zijn team blindelings. Voor 55% van de managers maakt het dan ook niet uit op welke momenten hun teamleden werken, zolang het werk maar op tijd af is. Toch hebben 7 op de 10 (71%) managen op afstand nog niet volledig onder de knie.

Dit blijkt uit de ManagementScore van ISBW, een representatief onderzoek onder ruim 500 managers in Nederland.

Managen op afstand brengt voor veel managers wat uitdagingen met zich mee. Zo vindt bijna de helft (45%) dat managen op afstand de band met teamleden verslechtert en dat thuiswerken de samenwerking met het team bemoeilijkt (44%). Ook vindt bijna twee derde (64%) van de managers dat het voor nieuwe medewerkers lastig is om binding te krijgen met de organisatie als ze thuiswerken.

Een digitale werkplek
Met werken op afstand komt er ook langzaam een eind aan de klassieke werktijden. Zo vindt 52% van de managers klassieke werktijden achterhaald. Toch leveren flexibele werktijden voor een derde (32%) van de managers stress op en geeft dit hun het gevoel ‘always on’ te moeten zijn. De ruime meerderheid van de managers (60%) geeft aan dat medewerkers ook in de avonduren en weekenden contact met ze mogen opnemen. Opvallend genoeg verwacht de meerderheid van de managers dan weer niet van medewerkers dat zij ook buiten de werktijden bereikbaar zijn. Een kwart (24%) van de managers verwacht dit wel. (bronnen: HRpraktijkISBW)