Weggeefactie: Relationele Verleidingen

Actueel

Empathisch begeleiden van groepen

ma 29 aug 2022

Het werken met groepen in ontwikkeling is prachtig en bevredigend en kan tegelijkertijd ook spannend en doodvermoeiend zijn. Het is in wezen een aaneenschakeling van relationele verleidingen:

  • Hoe krijg je een groep mee? – Hoe laat je een soepel proces ontstaan?
  • Hoe ga je verstandig om met je rolmacht?
  • Hoe kun je voorkomen dat mensen onbedoeld beschadigd raken?

Met luchtige diepgang en liefdevolle confrontatie hoopt de auteur je te verleiden stil te staan bij jezelf als begeleider van groepen mensen. Jij bent immers ‘ook maar’ een mens, net als de individuen in de groep. Als je dat kunt omarmen, genieten en leren je groep en jij nog meer van elkaar.

Praktijkverhalen, psychologische achtergronden, filosofische reflecties, doorleefde inzichten en vragen aan jou wisselen elkaar af. Aan de hand van het model van de Zes Houdingen krijg je inzicht in de manieren waarop je om kunt gaan met relationele uitdagingen als ‘weerstand’, overdracht en al die andere immateriële bagage, die de mensen in je groep en jijzelf meenemen.

Hoe beter je beseft wat zich in de mensen en binnen de groep afspeelt, des te zorgvuldiger kun je hiermee omgaan. Hoe meer helderheid je hebt in wat er zich in jezelf afspeelt, des te vrijer je bent in het contact met de groep. Zo kun je steeds bewuster en empathischer werken met wat zich in het moment in het contact aandient. Er ontstaat dan een soepel begeleidingsproces waarin leerdoelen worden gerealiseerd en ieders autonomie wordt gerespecteerd.

Karen Walthuis schreef eerder Wisselende contacten. De ontmaskering van de coachingsrelatie (Scriptum, 2008), waarin ze haar model van Zes Houdingen voor het eerste publiceerde. Sindsdien hebben vele opleidingen voor coaches, trainers en andere professionele begeleiders dit gedachtegoed omarmd.

Uitgeverij Kloosterhof geeft drie exemplaren van dit boek weg. Deze weggeefactie loopt tot en met woensdag 14 september.

 

Klik hier om mee te doen aan deze weggeefactie