Ben jij je niet aan het ontwikkelen? Heel goed!

Actueel

ma 29 aug 2022

Heb je net de ene stap gezet in je carrière, ben je al bezig met de volgende. En anders ben je bezig met beter worden in wat je al doet. Herkenbaar? Psycholoog Thijs Launspach waarschuwt: “Als je niet uitkijkt, raak je verstrikt in een dynamiek waarin je nooit goed genoeg bent, omdat er altijd nog wel iets aan jezelf te verbeteren valt.”

Het overgrote deel van de Nederlanders (81%) vindt persoonlijke ontwikkeling heel belangrijk, concludeerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder dit jaar in een onderzoek naar zingeving. En steeds meer bedrijven bieden werknemers cursussen gericht op persoonlijke groei.

Launspach snapt tot op zekere hoogte die drang naar persoonlijke groei: “Er is natuurlijk niets mis met doelen voor jezelf stellen”, zegt hij. “Maar er is wel iets mis als je het gevoel hebt dat je een sukkel bent als je ergens nog niet bent. Of als je eigenwaarde gekoppeld wordt aan het al dan niet behalen van die doelen.”

Reflectie
In zijn laatste boek Je bent al genoeg schrijft Launspach hoe het gevoel nooit goed genoeg te zijn zit ingebakken in onze tijd. “Dat wordt pas echt schadelijk wanneer je jezelf voorbij loopt in de ijver om je doelen te halen en je te ontwikkelen, en als je daardoor verzaakt op tijd voor jezelf te zorgen”, zegt de psycholoog die dit veel ziet gebeuren. Dit patroon kan een burn-out tot gevolg hebben.

Launspach waarschuwt ook voor sociale druk, want die kan een versterkend effect hebben. Doordat mensen om je heen zichzelf voortdurend uitdagen om nieuwe doelen te halen en beter te worden, kan dat als de norm gezien worden, legt hij uit. “Maar je kunt je afvragen wat ‘beter’ is en wie dat bepaalt.”

Wat moet je doen als je zelf in deze ontwikkelingsmodus zit en er moeilijk uit kunt stappen? “Bouw tijd in om te reflecteren”, zegt Launspach. “Er zijn verschillende vragen die je jezelf dan kunt stellen: Ben ik nog op het goede pad? Laat ik me gek maken? Waar wil ik eigenlijk heen?”

Het belangrijkste is dat je tijd voor jezelf, zelfzorg en je privéleven óók als een investering in jezelf ziet. “Je kunt pas resultaten boeken wanneer je ook af en toe gas terugneemt”, zegt Launspach.

Tevreden
De psycholoog denkt niet dat mensen die een stapje terug doen, bang hoeven te zijn dat werkgevers hen niet meer zien staan. “Ik denk dat gewild blijven op de arbeidsmarkt te maken heeft met je vaardigheden, maar zeker ook met de vraag en het aanbod. Je eigen ontwikkeling is dus maar een deel van de puzzel.”

Hij wil daar wel een kanttekening bij plaatsen. Want, zo zegt Launspach, het is wel handig om een aantal skills in je loopbaan te verwerven die helpen bij het vinden van een baan. Het gaat dan bijvoorbeeld om computer- en communicatievaardigheden en durven spreken in het openbaar.

“Leer tevreden te zijn met waar je nu al wél bent”, wil Launspach mensen meegeven. “En ook als je even niet knalt op je werk omdat er op dat moment andere dingen in je leven belangrijk zijn, is dat helemaal prima.”(bron: Intermediair)