Stijging zet door: 1,3 miljoen werknemers zitten thuis met burn-outklachten

Actueel

di 15 nov 2022

1 op de 7 werkenden heeft last van burn-outklachten. Dat zijn 1,3 miljoen mensen. Dit zorgt voor 11 miljoen dagen per jaar dat werkenden ziek thuis zitten door werkstress en werkdruk. Dat zijn er 1,6 miljoen meer dan in 2020. Dit blijkt uit de TNO factsheet 2022 naar aanleiding van de OVAL Week van de Werkstress (14-18 november 2022).

“Dit zijn zorgwekkende cijfers. Zeker in deze tijd van arbeidsmarktkrapte. Meer actie vanuit werkgevers, werkenden, maar ook vanuit de politiek is noodzakelijk om werkstress en burn-outs te voorkomen. Dit kan door de inzet van preventie (financieel) aantrekkelijker te maken. Als we namelijk niets doen zitten werknemers nu, maar ook over 10 jaar, met een burn-out ziek thuis op de bank”, aldus Elwin Wolters, directeur OVAL.

Het aantal verzuimdagen door werkstress is flink toegenomen. Vorig jaar verzuimden werknemers in totaal 11 miljoen dagen door werkstress. Dat zijn er 1,6 miljoen meer dan in 2020. Daarmee stijgen de totale verzuimkosten wegens werkstress voor werknemers flink. Het aandeel werknemers dat in coronajaar 2020 verzuimde wegens werkstress was minder dan in 2019, maar het aantal verzuimdagen per persoon was wel groter. Maar liefst 42% van de werknemers vindt dat er maatregelen nodig zijn tegen werkstress.

Werkgevers
Slechts 40% van de werkgevers vindt werkdruk een belangrijk arbeidsrisico. Werkgevers komen nog onvoldoende in actie om werkstress te verminderen. Bijna de helft van de werkgevers heeft medewerkers al meer autonomie gegeven en een derde heeft daadwerkelijk veranderingen in de organisatie van werk doorgevoerd. Daarom de oproep aan werkgevers om in actie te komen en aan de slag te gaan binnen de organisatie, zodat werkdruk en werkstress nu en in de toekomst kan worden voorkomen. De politiek kan hierbij een helpende hand bieden.

Mentaal en fysiek sterk
De gevolgen van de coronapandemie zijn in 2022 enorm zichtbaar geworden voor organisaties en werknemers. Een enorm personeelstekort, een vernieuwde werk-privébalans en 1 op de 5 jongeren tussen de 15 en 25 jaar met betaald werk die regelmatig of vaak stress over hun werk hebben. Het belang van het creëren van een gezond werkklimaat met productieve en tevreden medewerkers waarbij een goede balans tussen stress en energie cruciaal is, wordt alsmaar groter. (bronnen: OVAL, TNO)