5 tips om creatiever te worden

Actueel

di 15 nov 2022

Je hoeft geen artistiek beroep te hebben om te kunnen profiteren van je eigen creativiteit. In vrijwel alle functies is het een pre om creatieve oplossingen te bedenken en out of the box te denken. Goed nieuws: ook jij kunt creatiever worden.

Creativiteit, of creatief denken, is een van de belangrijke soft skills waarmee je je kunt onderscheiden op de werkvloer of tijdens een sollicitatie. Naast bijvoorbeeld flexibiliteit, goed communiceren en teamgeest wordt creativiteit gezien als een cruciale eigenschap. Out of the box-denken kan bijvoorbeeld helpen bij innovaties of om lastige problemen op te lossen wanneer een standaard aanpak tekortschiet. Het is een misvatting om te denken dat je ermee geboren moet worden; volgens Simone Ritter, universitair hoofddocent marketing en innovatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, heeft iedereen de potentie om creatief te zijn. Hoe ook jíj creatiever kunt worden, leer je met de volgende tips.

1. Doorbreek je vaste patronen
We zijn gewoontedieren. Gewend om in vaste patronen te denken, telkens dezelfde oplossingen te zoeken. Maar daarmee krijg je voorspelbare resultaten. Als je van tevoren het antwoord al weet, zul je nooit nieuwe vragen stellen en jezelf en anderen nooit verrassen. Om je creativiteit te stimuleren, heb je volgens Randstad gevarieerde en diverse prikkels nodig. Die kun je volgens de uitzender vrij eenvoudig vinden: bijvoorbeeld door een andere route naar je werk te fietsen of naar een andere radiozender te luisteren tijdens het werken. Maar ook van omgeving wisselen kan voor nieuwe prikkels zorgen, want dan moeten je hersenen weer nieuwe informatie verwerken.

2. Ga spelen
Vernieuwenderwijs, een platform van, voor en door docenten, onderwijskundigen en andere onderwijsprofessionals, adviseert om lekker te gaan spelen. Zowel bij volwassenen als bij kinderen stimuleert spelen het bedenken van creatieve ideeën, zegt docent Michiel Lucassen. “Door op een ontspannen manier bezig te zijn met iets compleet anders, geef je de hersenen de rust om connecties te maken die leiden tot nieuwe ideeën.” Als je er leerzaam spelen van maakt, zoals sudoku’s of kruiswoordpuzzels oplossen, prikkel je helemaal de hersencellen.

3. Blijf nieuwsgierig
Opleider Tijdwinst.com citeert Warby Parker-oprichter Nail Blumenthal: “Creativiteit kan pas vloeien wanneer nieuwsgierigheid vrijelijk stroomt.” Nieuwsgierig zijn betekent dat je toegeeft niet alles te weten, maar het wel wil leren. Je wil zien hoe dingen precies werken, hoe collega’s problemen oplossen, wat er allemaal mogelijk is. Door scherp om je heen te kijken, en goed te luisteren naar anderen, word je beter en creatiever. Om je nieuwsgierigheid om te zetten in creativiteit, moet je op een gegeven moment wel lef tonen, je ideeën durven spuien op de werkvloer en taken echt anders gaan aanpakken.

4. Wees boos, bang of blij
In zijn proefschrift The Psychology of Creativity concludeert Matthijs Baas, universitair docent bij de programmagroep Arbeids- en organisatiepsychologie van de UvA, dat het een misvatting is dat creativiteit vooral optreedt als je brainstormt in een groep. Je kunt het beter alleen doen, vindt Baas. En van hem mogen organisaties gelijk die dure ontspanningsruimtes afschaffen. Mensen worden niet creatief als ze ontspannen achteroverleunen. Wat helpt dan wel? “Een vrolijke bui, een boosaardig humeur of een angstige stemming. Voor creativiteit moet je namelijk geactiveerd zijn.”

5. Laat je inspireren
Je creativiteit kan soms best een zetje gebruiken. Pak eens een van de vele boeken over creativiteit en innovatie. Ook zijn er tal van cursussen en trainingen die je leren om creatiever en innovatiever te worden. Laat de experts de onderzoekende aanleg prikkelen die je als kind hebt meegekregen, probeer met je team tot meer diverse ideeën te komen, of leer buiten de bekende patronen te denken. (bron: Intermediair)