Weggeefactie: Verborgen verbanden

Actueel

Systemisch kijken in organisaties

di 17 jan 2023

Herken je dit?
– Je wilt het verschil maken, maar onzichtbare krachten lijken je tegen te werken.
– Nieuwe initiatieven gaan steeds weer ten onder aan procedures.
– Je doet al snel weer datgene waarvan je je voornam het niet meer te doen.
– Je raakt er moedeloos van: waarom verandert er nooit écht iets in organisaties?

Overal waar mensen met elkaar te maken hebben, vormen er systemen. Jijzelf bent onderdeel van het systeem én hebt invloed op het systeem. Organisaties zijn systemen waar veel onderlinge verbanden en relaties spelen. Onder het mom van organisatiecultuur blijft een groot deel ervan onzichtbaar. Welk systeem zit er onder de oppervlakte? En welke verborgen verbanden, invloeden en emoties spelen mee?

Systemisch werken is in de psychologie reeds gangbaar, maar de vertaling naar de werkvloer is vrij nieuw. Terwijl systemisch kijken en verborgen verbanden ontrafelen essentieel is om verandering tot stand te brengen. Systemisch kijken maakt namelijk helder wat er onder de oppervlakte speelt. Zodat je daar gebruik van kunt maken in plaats van steeds tegen hetzelfde aan te lopen. En zo kun je eindelijk écht verschil maken.

Verborgen verbanden leert je systemisch kijken op basis van wetenschap geïnspireerd door grote denkers uit de psychologie en organisatiekunde en jarenlange praktijkervaring. De voorbeelden van dagelijkse kantoorsituaties en oefeningen helpen je mensen te leren doorgronden en verbanden te herkennen.Je leert zien wat niet gezien wil worden, maar er wel is en veel invloed heeft op wat er gebeurt. Ook ga je je eigen verbanden begrijpen en het effect ervan op een ander.  De wereld om je heen wordt daardoor duidelijker. Je weet waarom dingen niet lukken en waarom mensen reageren zoals ze reageren. Je kunt het benoemen en er mee aan de slag. 

Margreet Oostenbrink heeft meer dan 25 jaar ervaring als manager en directeur bij grote bedrijven. Vanuit haar bedrijven MOVINC en Flow2Move vervult ze deze rollen tegenwoordig op interim basis, aangevuld met coaching en training. Door organisaties systemisch te laten kijken brengt ze wat verborgen is aan de oppervlakte waardoor er eindelijk echt impact gemaakt kan worden.

In samenwerking met S2 uitgevers mogen we drie exemplaren van dit boek weggeven. Deze weggeefactie loopt tot en met 1 februari. Winnaars worden per e-mail geïnformeerd.

Klik hier om mee te doen aan deze weggeefactie