Boeken

Ontsokkeld leiderschap

Beschrijving

Ontsokkeld leiderschap is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over leiderschap in het onderwijs. Het boek nodigt je uit om je eigen inzichten over leiderschap te onderzoeken en geeft richting aan leiderschapsontwikkeling.

Robert Mentink neemt je als lezer mee in zijn ontdekkingstocht over waar het leiderschap zich op moet richten in deze onzekere tijden. Hij stelt dat het traditionele Standbeeldleiderschap niet meer werkt en dat leidinggevenden zich beter kunnen richten op Zinvol leiderschap.

‘Zinvol leiderschap’ gaat over het organiseren van horizontaal leiderschap én over het tonen van verticaal leiderschap. De ontdekkingstocht is gestoeld op ervaringen uit de praktijk van het onderwijs en op diverse bronnen, met bijzondere aandacht voor bronnen uit psychologie en filosofie. Er komt een breed scala van thema’s aan bod, waaronder: het waartoe van het onderwijs, autonomie in verbinding, de professionele leergemeenschap, de morele dimensie van leiderschap, vertrouwen krijgen en -geven, zelfzorg en ‘anderzorg’ en leiderschapsontwikkeling vanuit zelfbewustzijn.

Auteur

Robert Mentink werkt vanuit Epsedean voor onderwijsorganisaties. Dit doet hij als procesbegeleider en adviseur. Robert is tevens managing partner en kernopleider bij de Thomas More Leiderschapsacademie en auteur van diverse artikelen en van het boek ‘Ontsokkeld Leiderschap. Over zinvol leidinggeven in onzekere tijden’. Momenteel is hij bezig met een promotieonderzoek bij de Universiteit Utrecht over de rol van de schoolleider bij gespreid leiderschap.  Robert is jarenlang werkzaam geweest in diverse functies in het onderwijs, waaronder die van leraar, directeur en algemeen directeur. Hij maakte vervolgens de overstap naar het advieswerk en was werkzaam als senior adviseur en later als manager consultancy en juridische dienstverlening bij een besturenorganisatie.

Ik wil graag bijdragen aan organisaties waar mensen zinvol en vol zin werken en waarin ‘het waartoe’ van het onderwijs én de menselijke waardigheid centraal staan. Wat ik te bieden heb is deskundigheid, eerlijkheid en betrokkenheid, maatwerk en duurzaamheid. Dit vanuit een rijke ervaring en mijn multidisciplinaire netwerk.