Het nieuwste werken volledige uitgave, 28 artikelen

 

INHOUD THEMA ‘HET NIEUWSTE WERKEN’ (september 2011)

 • Het Nieuwe Werken, moeten we daar iets  mee? Kim Spinder
 • Het Nieuwe Werken = Anders Leiden, Petra Kramer
 • Paradigma wisseling, Daan Buijs
 • Column: Windmolens, Karin Brugman
 • Stimuleer mensen het maximale uit zichzelf te halen, Maud Hoefnagels, Kees Froeling
 • De nieuwe wereld van het werk, Wilco van Gelderen

WETENSCHAP 

 • Ineiding: Verandering is veranderd, Lidewy van der Sluis
 • Effecten van werkplekleren bij verpleegkundigen, Lotte van Praet, Herman Baert
 • Leren ontwikkelen is spoorzoeken en schatgraven, Carla Wijers, Jolanda Botke
 • #socialmedia en #HNW, Niel van Meeuwen
 • Het Nieuwe Werken in de High Performance Workplace, Peter van Baalen
 • Samenvattingen, promoties,  oraties

PRAXIS

 • Een visie op het vak als kompas voor Opleidingskunde, Marlo Kengen, William de Kaste
 • Mag het over werk gaan? Het Nieuwe Werken, Evert Pruis
 • Het nieuwe leren? Karin de Galan
 • High Reliability Organizing in de praktijk, Bert Slagmolen
 • De E-module Driehoek, Tim Lansink

IN ONTWIKKELING

 • Van trends naar toekomst… Monique Jordense, Suzanne Verdonschot
 • Nederland moet leergieriger worden, Ria van ’t KLooster
 • Column: Het nieuwe…, Jolanda Botke, Rick de Rijk
 • Interview met Jeanne Meister: Werk in 2020, Ger Driessen
 • Hoe creëer je een professionaliseringsnetwerk? Jos Maassen
 • Bricks, Bytes & Behavior, Guido van de Wiel

VOORWOORD
Tijdens de redactievergadering ter voorbereiding van dit nummer, waren we het er al gauw over eens: we wilden aandacht besteden aan het thema Het Nieuwe Werken, afgekort HNW, echter wel op een manier die aansluit bij de huidige tijd.  Dit betekent dat we voorbij het ‘thuiswerken’ wilden kijken, om de schijnwerpers te richten op de meer recente ontwikkelingen die HNW naar een hoger plan tillen. Hoewel het plaats- en tijdonafhankelijk werken niet te negeren begrippen zijn, gaat HNW anno 2011 wat ons betreft vooral over nieuwe manieren van met elkaar samenwerken. Dit vraagt ander leiderschap, het inzetten van de nieuwste technieken (zie bijvoorbeeld het artikel over serious gaming), het flexibel inrichten van werkactiviteiten en het gebruik maken van social media.

Voor ons openingsartikel hebben we Kim Spinder bereid gevonden een overzicht van de huidige stand van zaken rondom het gekozen thema te verzorgen. Als vooruitstrevende professional met de missie: Let’s innovate the government, geeft zij treffend weer hoe de huidige transitie door de kennis- en netwerkeconomie en de daarbij horende ‘digitale revolutie’ vraagt om een nieuw soort organisatie en een ander soort bestuur. Het ‘ouderwetse besturen’, in veel grote organisaties nog terug te vinden, is toe aan vernieuwing wil zij meekomen in de veranderende tijd. Daan Buijs sluit hier met een frisse blik op aan. In zijn artikel belicht hij de denk- en mensbeelden achter HNW, waarbij hij prachtig aangeeft hoe een goed toegepast circulair proces als communicatie ervoor kan zorgen dat inspiratie en motivatie hand in hand gaan met organisatiedoelstellingen en zo bijdragen aan een vruchtbare uitkomst. Een verfrissend organisch perspectief. HNW is geen heilige graal. Uit het artikel van prof. dr. Van Baalen in onze wetenschapsrubriek blijkt dat voor veel organisaties HNW nog een grote uitdaging is!

Duidelijk is dat HNW anno 2011 om een nieuwe organisatie vraagt. De principes achter het nieuwe werken dienen gedragen te worden door het topmanagement. Alleen dan kunnen de vruchten geplukt worden. Een treffende formule komt van de hand van prof. dr. Paul Louis Iske.
Deze luidt:  HNW + OO = DOO.
(Het Nieuwe werken in een Oude Organisatie is een Dure Oude Organisatie.)

Ik wens u veel inspiratie toe met dit nummer over HNW anno 2011, of beter gezegd: Het Nieuwste Werken.

Audrey de Jong
Hoofdredacteur, hoofdredacteur@tvoo.nl