Motivatie volledige uitgave, 32 artikelen

 

INHOUD THEMA ‘MOTIVATIE’ (juni 2011)

 • Het ontwikkelen van een groeimindset, Coert Visser
 • Wat onderscheidt de jongste generatie werkenden, Gerdy Geersing
 • De trekkracht van toekomstbeelden, Guido van der Wiel
 • Medewerkers motiveren? Stop ermee! Frank Kist, Michael Brest
 • Column: Pijnloosheid, Karin Brugman

WETENSCHAP

 • De bijsluiter bij motivatie, Lidewey van der Suis
 • Motivatie als arbeidskracht, Lidewey van der Sluis
 • Manon Ruijters over de ecologie van het leren, Carla Wijers, Jolanda Botke
 • Motivatie in de wetenschap, Alexander van den Berg
 • De rol van doeloriëntaties, Paul Preenen, Annelies van Vianen, Irene de Pater
 • Samenvattingen, promoties, oraties

PRAXIS

 • Motiverende gespreksvoering, Margreet Steenbrink
 • Interview Jay Cross, Jos Arets, Vivian Heijnen
 • Motiveren vanuit provocatief perspectief, Adélka Vendl
 • Column en werkvorm, Karin de Galan
 • Het Ubuntigesprek, Dhian Sioe Lie, Mijnie Oosterom, René Waltenberg Donkel
 • Casus: Effectief integreren
 • Motivatie: presteren? Of toch maar leren? Arjan van Dam
 • Winst door bevlogenheid, Willem van Rhenen, Theo Visser
 • Sturen op bevlogenheid in de praktijk, Jan Prins
 • Levenslang leren, Hans Hautvast

IN ONTWIKKELING

 • Column: Moeiteloze groei? Jolanda Botke, Rick de Rijk
 • De Drive van Daniel Pink, Ger Driessen
 • 1 procent inspiratie, 99 procent transpiratie, Remy Rikers
 • Motiveren tot leren. Is er een rol voor de overheid? Ria van ’t Klooster
 •  

VOORWOORD
Onlangs las ik het bijzondere levensverhaal van Paul de Chauvigny de Blot, honorair hoogleraar Business Spiritualiteit verbonden aan de Universiteit van Nyenrode. Naast het bewogen en intrigerende leven dat deze 87-jarige man heeft geleid, waarbij zowel bezieling als menselijkheid zijn pad aanduidden, gaf hij aan zijn grootste drive te halen uit het contact met zijn studenten. Zoals een adelaar, na genoeg hoogte gemaakt te hebben, schijnbaar moeiteloos kan zweven op de thermiek, zo zorgen een luisterend publiek en een met passie verteld verhaal samen voor die wisselwerking waardoor energie als vanzelf gaat stromen. Juist dit gegeven raakte mij. Het raakte me door de oprechtheid, puurheid en authenticiteit waarmee een dergelijk contact zo feilloos het hart van inspiratie en motivatie weet te vinden.
Na het verschijnen van het eerste nummer, ontvingen we veel reacties. Reacties die stimulerend waren, opbouwend, lovend en overwegend positief. Het formaat en glossy uitvoering vielen als eerste op. Daarnaast sprong ook de dikte van het nummer direct in het oog. Het woord ‘tijdschrift’werd door sommigen vervangen door ‘boekwerk’ en de vergelijking met National Geographic werd gemaakt. Dat was een mooi begin en met spanning aanschouwden we het inhoudelijke vervolg. Ook de inhoud werd zeer gewaardeerd. Het product waaraan we met de redactie zo gedreven en met zorg hadden gewerkt, werd echt gezien; kwalitatief hoogwaardige artikelen met een mooie balans in het aanbod, waarbij zowel wetenschap als praktijk hun eigen en gedeelde ruimte innamen. Bezien vanuit het perspectief van de diverse beroepsrollen die het gevarieerde werkveld van de HRD-er rijk is, was er ‘voor ieder wat wils’. Onze met zorg samengestelde eerste uitgave mocht er zijn. Als vanzelf volgde het thema motivatie op de eerste uitgave. Met de stimulerende reacties van u in het achterhoofd was het inspirerend om aan dit nummer te werken. Met uw suggesties en het gedeelde geloof in ontwikkelbaarheid door inspanning en ervaring, kunnen we u met deze uitgave weer een boeiende verzameling artikelen en bijdragen presenteren. Zo zet Coert Visser in het themakatern verder uiteen hoe je een groei-mindset kunt ontwikkelen en hoe individuen en organisaties hier vervolgens van kunnen profiteren. Op welke manier de motivatie van mensen bij het uitvoeren van meer en minder uitdagende taken kan worden beïnvloed, komt aan de orde in het wetenschapskatern, waar Paul Preenen aansprekend verhandelt over de rol van doeloriëntaties. In de rubriek Praxis vindt u onder andere een boeiend interview met Daniel Pink van de hand van Ger Driesen die deze bestsellerauteur een aantal uitdagende vragen wist voor te leggen. Het mooiste compliment dat wij kregen? Dat u zag dat dit een tijdschrift is waar met liefde, bezieling en gedrevenheid aan gewerkt wordt.

Een mooie zomer gewenst, van zweven op thermiek!

Audrey de Jong
Hoofdredacteur, hoofdredacteur@tvoo.nl