Technologie volledige uitgave, 17 artikelen

 

INHOUDSOPGAVE THEMA ‘TECHNOLOGIE’ (september 2015)

 • Beam me up!, Jim van Hulst
 • Onderzoek bij een ambulancedienst, Sibrenne Wagenaar & Joitske Hulsebosch
 • Blended learning, de toekomst of opleidershype?, Tom Bos
 • De impact van het leiderschap van de trainer, Silvia Blankestijn
 • De techniek van een goede start, Monique Frequin-Bekker
 • Woordenboek technologie, Jim van Hulst
 • Robots nemen onze banen over, Wouter Swolfs ‘Deloitte’

WETENSCHAP

 • Toekomstige arbeidskracht: een typologie, Lidewey van der Sluis
 • Sociaal leren, Demi Chau, Ashley Grimmelikhuijsen & Sanne Ghielen
 • Intrapreneurship stimuleren? Paul Preenen & Werner Liebregts & Steven Dhondt
 • Snoeien doet bloeien, Janneke Schenning & Jolanda Botke
 • Flexibel online onderwijs: de toekomst van leren, Cristel van de Ven
 • Promotie: Professionalization of Curriculum Design Practices in Technical Vocational Colleges: Curriculum Leadership and Collaboration, Nabeel M. Albashiry
 • Promotie: Gezamenlijk ontwerp van ict-rijk materiaal voor beginnende geletterdheid: Ontwerpconversaties in docentontwerpteams, F.B. Boschman

VARIA

 • Creatieregie, Fer van den Boomen, Jos van Jaarsveld & Nanja Mol
 • Leren wordt downloaden, Ger Driesen
 • Nieuws, Guido van de Wiel
 • Boeken

Voorwoord technologie
Wanneer ik de inleiding voor dit nummer schrijf, heb ik nog een korte vakantie voor de boeg. Daarbij realiseer ik mij dat de huidige uitgave binnen nu en een week naar de drukker gaat. Hoewel alle artikelen binnen zijn, is het nog wachten op de laatste kleine aanpassingen, goedkeuringen van auteurs en opgevraagde en ontbrekende gegevens.

In principe is dat geen enkel probleem. Het is altijd nog prima gelukt om TvOO op een goede manier compleet te maken. Hoewel ik houd van overzicht en een goede planning, weet ik dat een naderende deadline of adhocsituatie mij niet uit het veld zal slaan. Prettig is anders, maar die uitgave komt er. Daarbij, met de huidige technologie vormt een vakantieadres toch geen drempel meer? 

Hoewel… uit onderzoek van een grote reisorganisatie blijkt dat meer dan vijftig procent van de Nederlanders niet kiest voor een vakantieadres waar wifi ontbreekt. Wifi behoort tot de ‘moet aanwezig zijn’-lijst als het om de keuze van bestemmingen gaat. Met mijn gezin behoor ik in dit geval tot de minderheid. Wij laten ons geregeld verrassen door de aan- of (regelmatig voorkomende) afwezigheid van een draadloos netwerk. En mocht je denken dat dit in de rol van hoofdredacteur eigenlijk niet kan; ik begrijp dat. De eerste keer dat wij neerstreken in een prachtige, hoog in de heuvels gelegen villa in Zuid-Frankrijk, met een adembenemend en weids uitzicht over de wijn- en lavendelvelden, was ik de eerste dagen lichtelijk in shock toen ik me realiseerde dat het draadloos technologisch vernuft ontbrak. Maar dit wende verrassend snel!

De afwezigheid van een draadloos netwerk beviel mij zo goed, dat het voor mij geen issue meer is wanneer ik mij buig over vakantiebestemmingen. Het zorgt voor ruimte in doen en laten, ruimte in mijn hoofd, aanwezigheid in het hier en nu. En met die korte vakantie voor de boeg, heb ik daar eigenlijk opnieuw zin in. We reizen weliswaar niet af naar een idyllische locatie in Frankrijk, maar een schiereiland in Denemarken. Ook daar is het aannemelijk dat er geen wifi-netwerk is. Ik besluit daarom het schrijven van mijn inleiding niet daar te doen, maar gewoon nog thuis. Wat ik kan doen, pak ik nog op. Fijn voor mijn collega’s en prettig voor mijn ruimte.

Wellicht lukt het de vormgeefsters wel om de proefdruk gereed te maken tijdens mijn afwezigheid, bedenk ik me dan. Ik kijk altijd met nieuwsgierigheid uit naar dit complete beeld. Ook deze uitgave heeft een mooie mix aan invalshoeken rondom het thema en ik heb gemerkt dat technologie leeft! Ik stop mijn laptop in mijn tas. Waar technologie nog niet op elk vakantieadres is doorgedrongen, is dit bij de meeste wegrestaurants gelukkig wel het geval. Nu ga ik me echt gerust voorbereiden op mijn vertrek.