Verandering maart 2016

 

INHOUDSOPGAVE ‘VERANDERING’ (maart 2016)

 • Verandering, Judith Droste
 • Kun je deelnemers veranderen?, Monique Frequin-Bekker
 • Change bloopers: nooit doen, deze vijf!, Pascal van Loo
 • Van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’ – Interview met Annemieke Scholten en Bart Verhagen, Janneke Schenning
 • Let’s nudge?, Cristel van de Ven & Eline Steenhuisen
 • De hrd’er als filosoof en verleider, Wouter Reynaert
 • Wendbaar leiderschap, Mariëlle van den Broek & Rick de Rijk & Huib Broekhuis

WETENSCHAP

 • Van Functiehuis naar relatiehuis, Lidewey van der Sluis
 • De coach als veranderaar van de toekomst – Interview met Yvonne Burger, Ria van Dinteren
 • Vitaal veranderen, Jessica van Wingerden
 • Structurering van veranderopgaven, Jo Vincken
 • Promotie: Emotionele beïnvloeding binnen groepen, Marc Heerdink

VARIA

 • Durf jij te veranderen? – Interview met Silvia Blankestijn, Astrid de la Fuente
 • Column: Mensen maken het verschil, Rob Vinke
 • Onderweg veranderen – Interview met Leike van Oss en Jaap van ’t Hek, Wouter Willemsen
 • Boeken

Tijd voor verandering
Vol trots presenteren we als nieuwe hoofdredactie dit themanummer over verandering. Gemaakt door een nieuw redactieteam en een nieuwe adviesraad. Verandert dan alles bij TvOO? Nee! We bouwen voort op de sterke formule zoals die is neergezet door Eric Vullers en zijn team van Uitgeverij Kloosterhof.

Zowel de redactie als de adviesraad bestaat uit een mix van oudgedienden en nieuw bloed. TvOO blijft het platform voor de uitwisseling van kennis uit de beroepspraktijk en de wetenschap over leren en ontwikkelen in organisaties. Voor iedereen die zich daar beroepsmatig mee bezighoudt. Nog scherper dan voorheen willen we de verschillende perspectieven hierop belichten, zowel op individueel als op organisatieniveau. De bijdragen in dit nummer laten zien dat veranderen steeds meer de status quo is in organisaties, dat alles steeds sneller verandert. Dit betekent voor mensen en organisaties dat scherp blijven en gewezen worden op blinde vlekken van groot belang is.

Daar willen we met TvOO graag aan bijdragen en we doen dit ook graag zelf, want ook wij moeten met de tijd meegaan. Een van de dingen die je merkt aan een blad als het onze is dat digitaal inmiddels de standaard is. Dus 2016 start digitaal voor veel lezers. We doen het ook met twee hoofdredacteurs in plaats van een. Door elkaar een spiegel voor te houden, blijven we scherper en werken aan een nog betere kwaliteit. Dat voortdurend veranderen, is dat nu ergens goed voor? We willen op deze plek graag Erik Scherder citeren, neurowetenschapper en inmiddels een bekende tv-persoonlijkheid. Hij geeft aan dat verandering en ontwikkeling ervoor zorgen dat we cognitieve reserve opbouwen. Cognitieve reserve zorgt ervoor dat je langer flexibel blijft en mee kunt blijven doen. Maar ook dat ouderdomsverschijnselen later beginnen.

Met dit tijdschrift in de hand heb je een eerste stap gezet in de ontwikkeling van jouw cognitieve reserve. Dat lijkt ons een mooi begin van 2016! Veel leesplezier.