Verbinding van kennis volledige uitgave, 17 artikelen

 

INHOUD THEMA ‘VERBINDING VAN KENNIS’ (september 2014)

PRAXIS

 • Learning & development: trends en ontwikkelingen. Interview met Clark Quinn, Jos Arets
 • De opmars van Dan Pontefract’s Flat Army, Ger Driesen
 • The flying Dutchman. Interview met Dennis Karpes, Annette M. Mul
 • Organiseren van het toeval. Interview met Lidi Brouwer over Studio Roosegaarde, Erik Deen
 • De drempel over met Peter Senge, Joyce Rupert
 • Doe jij het dan eens voor!, Karin de Galan

WETENSCHAP

 • Verbindende schakels in zelfsturende teams, Lidewey van der Sluis
 • De ambtenaar van nu als netwerkende ondernemer, Tjip de Jong (met medewerking van Jos Esser)
 • De praktische waarde van A&O-psychologie, Aukje Nauta & Carsten K.W. de Dreu
 • Een aantrekkelijke leeromgeving voor schoolleiders, Frank Hulsbos
 • Hoe geef je een lerende organisatie succesvol vorm?, Gerard Endenburg & Pieter van der Meché
 • Promotie: Understanding the dark and bright sides of heavy work investment, Ilona van Beek
 • Promotie: Levensgebeurtenissen beïnvloeden pensioentransities, Marleen Damman

VARIA

 • Beelddenken, Fer van den Boomen, Jos van Jaarsveld & Nanja Mol
 • The world accoring to Ab, Rick van de Weg & Ria van ‘t Klooster
 • Nieuws, Guido van de Wiel
 • Boeken
 • Column: durf jij te delen?, Corline van Reenen

Verbinden van kennis
Op welke manier kan het inzetten van kennis bijdragen aan het weer groen en vruchtbaar maken van ‘verwoestijnde’ gebieden? Dennis Karpes, de bedenker van onder andere Dance4Life, was al eerder in staat om mensen, die schijnbaar niets met elkaar te maken hebben, te verbinden en tot creatie te laten komen. In een inspirerend interview met deze flying Dutchman lees je hoe hij de thematiek rondom woestijnvorming en klimaatverandering op de kaart zet, om het watertekort terug te dringen in Azië en Afrika. Karpes handelt veelal intuïtief, vanuit het contact met een natuurlijke bron en gedreven door een diepgewortelde behoefte aan zingeving. “Het moet er voor mij echt toe doen hier op die aarde!” Een prachtig interview dat mij persoonlijk raakte. De oproep tot een bewustzijn dat handelt vanuit een global perspective is zo wezenlijk. Juist omdat wij allemaal verbonden zijn.

En u hoorde wellicht eerder van de Sustainable Dancefloor: de dansvloer die de beweging van dansende feestvierders omzet in energie. Wanneer de bedenker ervan, Daan Roosegaarde, hierop verder gaat en zich een snelweg voorstelt die licht geeft als er verkeer op rijdt, of zelfs aangeeft dat het glad kan worden bij koud weer, wordt dit realiteit als Roosegaarde zijn ideeën deelt met het publiek tijdens zijn lezingen. Een aanwezige wegenbouwer raakt geïnspireerd en al gauw worden kennisnetwerken gecombineerd en wordt de Slimme Snelweg gerealiseerd.

U zult begrijpen: niet alles wat we inspirerend, innovatief of de moeite waard vinden kunnen we aan bod laten komen in onze uitgaven. Ieder kwartaal opnieuw, maken we met oog voor de samenhang, met zorg een selectie uit de aangeboden kopij. Dit wil overigens niet zeggen dat als u voor ons schrijft, of suggesties heeft die het verspreiden waard zijn, deze niet onder de aandacht van onze collega’s en lezers komen! Integendeel: ieder goed geschreven artikel of aanvullende bijdrage vindt zijn weg naar belangstellenden. Dit kan zijn via onze fysieke uitgaven, maar ook heel goed via onze digitale media, zoals ons e-zine (verschijnt acht keer per jaar), via de LinkedIngroepen of via de websites: www.professioneelbegeleiden.nl en www.tvoo.nl.

Graag blijf ik u dan ook uitnodigen om met ons deel te blijven uitmaken van ons groeiende podium aan opleidingsprofessionals en uw stem te laten horen. Verbinden van kennis wordt tenslotte manifest dankzij deze wisselwerking. Ik wens u veel plezier met deze uitgave!