Vitaliteit volledige uitgave, 19 artikelen

 

INHOUD THEMA ´VITALITEIT´ (december 2014)

 • Vitaliteit: Wie is verantwoordelijk? Eline Steenhuisen
 • Krachtige loopbaanstappen, Cristel van de Ven & Jolanda Botke
 • Voel je het branden? Karin de Galan
 • Ben je blij of maak je stampij? Stephen Steijger
 • Keeping fit for purpose, Alexander van den Berg & Kees de Vries
 • Pionieren met eigenaarschap in een online community, Gerdi Keeler & Jacqueline Thüss
 • Competentieontwikkeling en innovatie, Cornelie Smallegange
 • Vitaliteit onder de sterrenhemel. Hoe Eurocontrol luchtverkeersleiders energiek houdt, Pascal van Loo

WETENSCHAP

 • Over koeien en auto’s, Lidewey van der Sluis
 • Een leven lang leren, gezond, vitaal en met plezier werken, Tinka van Vuuren
 • Gewaardeerd of vastgeroest? Isolde Kolkhuis Tanke
 • Humaan organiseren is niet genoeg, Danaë Huijser
 • Promoties
 • • Fostering self-regulation in health in organisations, Arjella van Scheppingen
 • • Gezocht: duidelijkheid, structuur en ontwikkeling, Stephan Corporaal

VARIA

 • De transitiecirkel, Fer van den Boomen, Jos van Jaarsveld & Nanja Mol
 • Zet medewerkers in de lead, Dries Douma
 • Over big data en leren, Ger Driesen
 • Nieuws, Guido van der Wiel
 • Boeken
 • Column

Voorwoord
Een aantal jaren geleden schreef ik voor het Tijdschrift voor Coaching de column ‘Vitaliteit als levenskunst’. Hierin haalde ik de Franse filosoof Michel Foucault aan, die zo mooi verwoordde: “Het leven is een kunstwerk. Een kunstwerk dat zichzelf voortdurend herschept en waarvan jij zelf de schepper bent”. Om deze levenskunst zo goed mogelijk invulling te geven, was voor Foucault een belangrijke plaats voorbehouden aan vitaliteit. Tijdens zijn onderzoek naar de levensstijl van de oude Grieken en Romeinen, was hij diep onder de indruk geraakt van zowel hun vitaliteit als de zorg voor zichzelf.

Nog steeds ben ik gecharmeerd van deze zinsnede van Foucault. Vitaliteit gaat voor mij over de zorg voor jezelf, waarin ook de zorg voor de ander besloten ligt. Dat vitaliteit uitstraalt op de mensen om je heen, laat ons redactielid Eline Steenhuisen zien in haar visie op het thema. Hierin haalt zij de Hogeschool van Amsterdam aan, die haar medewerkers uitdaagt na te denken over de keuzes die je maakt waar het vitaliteit betreft. Uiteindelijk, zo stelt Eline, is iedereen erbij gebaat dat leerlingen een bevlogen docent voor de klas zien staan die zich – ook op de langere termijn – uitgedaagd voelt en vitaal is.

In deze uitgave is er ook aandacht voor vitaliteitsmanagement. Professor dr. Tinka van Vuuren verstaat onder vitaliteitsmanagement de activiteiten die werkgevers ontplooien om hun werknemers te stimuleren tot gezond en productief langer doorwerken en het behouden van plezier in het werk. Vitaliteitsmanagement bevordert op deze wijze dat medewerkers en organisaties gezond en vitaal blijven. In een aansprekend artikel gaat Van Vuuren in op de rol die human resource development heeft bij het bevorderen van vitaliteitsmanagement. Ook komen de nieuwste inzichten en ontwikkelingen aan bod.

Zoals ook naar voren komt in de zojuist genoemde bijdrage, blijkt uit praktijkonderzoek en het artikel van dr. Isolde Kolkhaus Tanke, dat de mate waarin iemand blijft leren en grenzen blijft verleggen van grote betekenis is voor het van waarde blijven voor een organisatie. ‘Mentale slijtage’ blijkt in veel beroepen – veel meer dan fysieke slijtage – het grootste risico voor duurzame inzetbaarheid te vormen. Ook hier weer: de zorg voor jezelf en je ontwikkeling impliceert de zorg voor de ander, je omgeving en de organisatie.
Ook bij TvOO willen wij graag onze grenzen blijven verleggen, doorontwikkelen en leren. Omdat wij benieuwd zijn naar uw ideeën hierover, hebben wij een lezersenquête opgesteld, die begin januari wordt verspreid. Laat graag weten wat u van ons blad vindt en waar we een volgende stap kunnen maken. We zijn benieuwd!