Waardering volledige uitgave, 30 artikelen

 

INHOUD THEMA ‘WAARDERING’ (JUNI 2012)

 • #VL-AI-NL, een waar(den) gebeurd verhaal,Cees Hoogendijk & Arno Vansichen
 • De waarde van waardering, Edith Lindhout
 • Interview Theo Rinsema: Doorbreken van patronen, Sibrenne Wagenaar
 • Bespiegelingen, Karin Brugman
 • Een interview met Mary Geurts en Herman van der Vlies van Alliander College: Leren is voor iedereen, Jolanda Botke

WETENSCHAP

 • Waarderen is snoeihard, Lidewey van der Sluis
 • In gesprek met Manon Ruijters (deel 3) Naar interventies tussen interventies, Carla Wijers & Jolanda Botke
 • Oratie Joseph Kessels: Leiderschapspraktijken in een professionele ruimte, Frank Hulsbos & Stefan van Langevelde
 • Promotie: Medewerkers bepalen verbetering ziekenhuisprestaties, M.F.A. Veld
 • Promotie: De roep om de menselijke maat, D.J. Verheijen
 • Promotie: Op zoek naar gerichte cultuurverandering, R. Offerhaus

PRAXIS

 • Training zonder training, Carola Beers & Michiel Boswinkel
 • Ontwikkeling van bevlogenheid, Roger Meij
 • Interveniëren met passie, Inge Schats
 • De val uit het paradijs, Karin de Galan
 • Het karakter van de onderneming, Carlos Estarippa
 • De school der dieren, Tjip de Jong & Simon van der Veer
 • Casus: Randstad

VARIA

 • Spiegel in het faciliteren, Kemp van Ginkel & Din van Helden
 • Column De Maya’s, Jolanda Botke & Rick de Rijk
 • Duurzaam geloof in inzetbaarheid, Rick van de Weg, interview: Ria van ’t Klooster
 • Interview met Ira Chaleff, schrijver van ‘The Courageous Follower’, Ger Driessen
 • TOP werk(t), interview Henny Stegen, DSM, Nathalie Gispen & Hedi van Alphen
 • Talent in ontwikkeling, Myrthe Scheenjes
 • Congresverslagen
 • Nieuws, Guido van de Wiel
 • Boeken & App

INLEIDING
De redactie van TvOO is onlangs uitgebreid met Wiljo Florijn. We heten hem van harte welkom en geven hem graag het woord in deze inleiding. Audrey de Jong, hoofdredacteur

Jong geleerd, oud gedaan. Na het thema ‘Lef’ ligt nu het thema ‘Waardering’ voor u. Een onderwerp dat bij de meeste mensen voor een positieve associatie zorgt: een mooi voorbeeld uit de praktijk, een prettige collega of een geliefd familielid. We geven daarmee onze eigen definitie of interpretative aan het woord waardering. Voor een uitleg van de betekenis van dit thema ben ik daarom geneigd ‘Van Dale’ erbij te halen. Dat zorgt voor een gemeenschappelijke taal. Waardering volgens ‘Van Dale’ is: het op prijs stellen, het gewaardeerd worden, het bepalen van waarde. Hier kan ik goed mee uit de voeten. Als nieuw redactielid van TvOO en vertegenwoordiger van de NVP (Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieontwikkeling), werd het op prijs gesteld dat ik de redactie kwam versterken. Zelfs mijn man-zijn viel in goede aarde en als mooie aanvulling gezien in een overwegend uit vrouwen bestaande redactie. Diversiteit, een man-vrouwbalans, werden duidelijk gewaardeerd, waarbij humor overigens niet ontbrak! Zelf waardeer ik in het bijzonder de professionele samenwerking van de diverse beroepsverenigingen die de handen ineen slaan en elkaar versterken in de professionalisering van haar leden. Die waardering bleek ook tijdens mijn eerste redactievergadering. Het openstaan voor elkaars netwerk, inhoudelijke expertise en actieve bijdrage, betekende een trotse terugblik op het vorige ‘Lefnummer’ en een kritische kijk naar volgende themanummers. Waardering is ook het bepalen van waarde. Met dit themanummer ligt er weer een waardevol magazine voor u. Dat vinden wij, maar we laten u graag zelf de waarde bepalen van dit nummer. Laat u het weten? Dit stellen we zeer op prijs. We staan open voor verbeteringen, aanvullingen en uiteraard de complimenten. Dit brengt me als vanzelf weer terug naar de titel van deze inleiding en mijn eigen positieve associatie van waardering. Een juf op de – toenmalige − lagere school van mijn kinderen heeft ooit het gedicht ‘Children Learn What They Live’ (in het Nederlands vertaald naar ‘Jong geleerd, oud gedaan’) voorgelezen. Al in 1954 schreef Dorothy Law Nolte dit gedicht voor ouders en ..n van de regels sluit prachtig aan bij dit thema: “Als een kind met complimentjes leeft, leert het te waarderen.” Jong geleerd, is oud gedaan. Wiljo Florijn, redacteur