De wereld december 2018

 

INHOUD THEMA ‘DE WERELD’ (december 2018)

 • De wereld is een schouwtoneel, Els Oosthoek & Evert Pruis
 • Onze man in China, Ton Dijkzeul
 • Leven als Belg in Nederland, William Strobbe
 • Muziek maken zonder dirigent, Aty Boers
 • Herstel het vertrouwen in jezelf – Trainerstool, René Luisman
 • The chief learning officer in de C-suite – Interview met Mike Prokopeak van Human Capital Media, Ria van Dinteren & Sofie Willox
 • Hoe ontwikkel je een leerplatform? Petra Hendriksen & Els Oosthoek
 • Leren terwijl je werkt, Thilo Eckardt & Koko Nakahara

WETENSCHAP

 • Leren van wat we al weten, Danielle Braun
 • Werkgeluk, Dajo de Prins & Katelijn Nijsmans
 • Voortbouwen op de wereld – Interview met Frank de Jong, Ria van Dinteren & Frank de Jong
 • Promoties
  ’Kortere WW-uitkering verhoogt de kans op werk, Nynke de Groot
  Unconscious Bonding – Forming Bonds Quickly in Today’s Fast-Paced Society, Judith Rachl-Willberger

VARIA

 • Mobieltjes in de klas, Martine van Eijk
 • Zijn digitale nomads overal thuis? – Interview met Esther Jacobs, Els Oosthoek
 • Trendcatcher – Column, Ger Driesen
 • Leven als digital nomad? Els Oosthoek
 • Media, Get Inspired!

De wereld aan onze voeten
Inmiddels ga ik al meer dan tien jaar elk jaar naar minimaal een buitenlands congres, meestal de ATD in Amerika. Het programma is al lang niet meer de grote trekker – al was Barack Obama afgelopen jaar wel erg bijzonder – maar het internationale netwerk is dat wel.

Hoe leuk is het om met internationale vakgenoten, die werkelijk overal vandaan komen, te praten over het vak! Om vervolgens tot de ontdekking te komen dat je het over hetzelfde hebt, al is schaalgrootte wel vaak erg verschillend. Ik heb via mensen veel geleerd over de wereld. Over de afstand die Brazilianen prettig vinden tussen mensen. Over de Arabische wereld als je alleen tussen dames bent. Over het ongelofelijke presentatietalent van Amerikanen, de bescheidenheid van de Aziaten en het respect van de Japanners als je met een Japanse op het podium hebt gestaan.

Wat het me bij terugkomst vooral heeft gebracht is een andere manier van kijken naar de wereld en naar de mensen waar ik mee en voor werk. Dat is wat ‘wereldwerk’ me heeft opgeleverd. En omdat we op dit moment de wereld ook tegenkomen in onze eigen organisaties leert het ons dat er meer manieren zijn om mensen iets te leren als je rekening wilt houden met hun cultuur en wensen. Dat maakt ons werk als professional rijker. In dit wereldnummer nemen we je mee in de internationale wereld van zakendoen, maak je kennis met mijn collega-hoofdredacteur uit Amerika (hij heeft overigens meer lezers) en lees je hoe een digitale nomade haar werk organiseert. En je kunt genieten van wereldfoto’s. Overal ter wereld werken of de wereld naar je toe laten komen. Dat is de miljoen-dollarvraag. Mijn liefde voor de wereld werd afgelopen week ter discussie gesteld door iemand die vond dat ik dan wel heel veel bomen moest gaan planten als ik zo veel in het vliegtuig zat. En ja, ze hebben gelijk, aan al dat wereldwerk zitten ook nadelen. We reizen meer, we struikelen in de Amsterdamse binnenstad over de toeristen en onze universiteiten zitten vol met buitenlandse studenten. Toch heeft ook de Vrije Universiteit Amsterdam een nieuwe slogan, ‘Connected World is verder kijken’.

En zo is het maar net, je leert letterlijk verder kijken als professional en we hopen dat je zonder vervuilende miles de wereld een beetje binnenkrijgt deze winter. En mocht je in de warmte willen werken: we hebben de tips voor nomadisch werken ook in dit nummer opgenomen. Gewoon voor de zekerheid.