Hybride

Van tevoren krijg ik te horen dat er een deelnemer ziek is, of die dan ook digitaal kan meedoen? O, en ook leuk: de deelnemers hebben geregeld dat er iemand van de raad van bestuur aanschuift bij de discussie vanmiddag. En of ik even een Teams-uitnodiging kan sturen, zodat we de bestuurder op een groot scherm hebben. En heb ik zelf een HDMI-kabel? Deze organisatie heeft niet zoveel met Apple-computers, dus heb je zelf ook een adapter? Komt het jullie bekend voor? En voelen jullie je net als ik soms naast begeleider van een groep ook nog ICT’er, technicus en klusjesvrouw?


Het hybride werken heeft zo zijn voordelen, want het maakt meer mogelijk. We kunnen immers ook thuis werken, pakketjes ontvangen en hebben de rust om een stukje te schrijven voor TvOO. Maar de nadelen ervaar ik vooral als ik als mobiele digitale eenheid alle ballen in de lucht moet houden, niet alleen in mijn zaal, maar ook met de mensen thuis, die er zijn en die er nog gaan komen.


Deze manier van aandacht verdelen is voor ons brein nu niet bepaald gezond. Teveel ballen in de lucht zorgt dat onze focus verdwijnt, we maken fouten en in plaats van de voordelen van hybride te ervaren, ervaren we alleen nog maar stress of het allemaal wel goed gaat. Of de wifi het doet, de snoertjes aangesloten zijn en/of we onze aandacht wel kunnen verdelen. Daarom ben ik ook zo blij met dit nieuwe themanummer van TvOO, want hierin belichten we de verschillende kanten van hybride werken. Hybride leiderschap of jouw hybride mindset zijn thema’s die aan de orde komen. Het is immers pas sinds kort dat we allemaal kennis hebben gemaakt met hybride werken.


Maar even terug naar mijn zaaltje! Als er één ding is dat ik heb geleerd, is dat de combinatie een uitdaging is als je een live groep hebt en een paar mensen online. Online is dwingend qua afspraken, tien minuten pauze is voor onliners heel hard, terwijl live de mensen best iets langzamer kunnen lopen van de koffie naar het zaaltje. Daarnaast is een vraag live ook dwingender dan de online aandacht. Live prikkels zijn nu eenmaal krachtiger, omdat je met meer zintuigen in het zaaltje bent dan alleen met het beeldscherm en af en toe een chat.


Mijn gouden tip: benoem deze issues en deel dit met je livepubliek. En als je er helemaal bedreven in gaat worden, zorg dan dat zij allemaal met een telefoon of tablet met iemand online gaan samenwerken. Voor jou als facilitator heb je dan drie goede dingen gedaan:
• je profiteert van 100 procent hybride;
• je staat met twee benen in je zaal en kunt focussen;
• je helpt de mensen in de zaal met leren, want iets uitleggen aan iemand anders helpt jou ook om beter te onthouden.


En dan heb ik zomaar het gevoel dat we nog wel vaker het thema hybride op de agenda krijgen.


Ria van Dinteren,
hoofdredactie, hoofdredacteur@tvoo.nl

INHOUD


Thema

 • Klaar voor het hybride werken? Sibrenne Wagenaar & Willem Masman
 • Hybride leiderschap: helder, menselijk en improviserend, Jitske Kramer
 • Even zoomen met… Guus van Deelen
 • Hybride leersessies: wat werkt en wat niet? Sibrenne Wagenaar & Niels Seresia & Joitske Hulsebosch
 • Gamechangers in opvattingen over werk –  Praktijkcase, Jan Vriens & Sandra Baltissen
 • Thuis is de koffie goed, maar op kantoor is hij beter – Waarom we vooral weer naar kantoor moeten gaan, Eefke Klok
 • De goede kant van social media – Column, Henny Hoekstra


Theorie

 • Terug naar kantoor – Kickstart naar hybride werk door microlearning en escaperooms, Daniek Bosch & Leontine van Melle
 • De professional is nu aan de macht – Leiderschap is niet langer een functie, maar een rol, Jeroen Busscher
 • Even zoomen met… Dick Krikke
 • Navigeren in een uitdijend universum – Online leren in organisaties, Bieke Schreurs & Frank Cornelissen & Martin Rehm
 • Hybride leeromgevingen – Integratie van onderwijs en beroepspraktijk, Kathinka van Doesum & Jantje Timmerman & Ilya Zitter


Inspiratie

 • De toekomst van leiderschap is hybride – HRD-tool, Marjon Margés & Sonja Wekema
 • Zo begin je nooit een lastig gesprek, Jacqueline Hospers
 • De transfertoolbox voor leidinggevenden – HRD-tool, Ilse Goedhart 
 • ven zoomen met… Mireille Beumer