Model september 2019

 

INHOUD THEMA ‘MODEL’ (SEPTEMBER 2019)

 • Pragmatisch prutsen met modellen, Jaap van ’t Hek & Leike van Oss 
 • Teken je model, Irene de Kroon 
 • Zelfkennis op een presenteerblaadje, Kiki Verbeek & Carolien van Welij 
 • Modellen, misconcepties en mythes, In gesprek met Clark Quinn, Ger Driesen 
 • Wat is jouw favoriete model?, Niek de Groot 
 • Napraten over modellen, Niek de Groot & Sibrenne Wagenaar & Wouter Willemsen 

ONDERZOEK

 • ‘Dit is geen test’, Henriette Lundgren & Rob F. Poell & Brigitte Kroon 
 • Favoriete modellen Het achtveldenmodel, Madeleine Koudstaal 
 • Favoriete modellen Je eigen model, In gesprek met Marc Coenders, Sibrenne Wagenaar 
 • Favoriete modellen Het PPL-model, Brenda Zandsteeg & Marjoleine Heijboer & Marieke Megens & Mieke Korenhof 
 • Managementmodellen: wel of niet doen?, Stefan Heusinkveld & Amber van Veen 

INSPIRATIE

 • Hrd-tool. Welcome onboard!, Orchid Hermsen 
 • Modelmatrix 
 • Groeien gaat van ‘au’! column, Justus Schoonheim 
 • Internationaal netwerken, Els Oosthoek 
 • Werkgelukdruk. column, Ger Driesen 
   

De wereld van modellen
Mag Doutzen Kroes dan op de cover?” Het was een van de vragen tijdens onze redactiebrainstorm over dit themanummer. En wat was er direct veel input naar aanleiding van een oproep op LinkedIn naar favoriete modellen. Elk zichzelf respecterend bureau bleek een eigen leer-, organisatie-, ontwikkel- of managementmodel te bezitten. De grote vraag natuurlijk is of de modellen kloppen, werken en iets bijdragen aan de ontwikkeling van ons vakgebied. Welke favoriet zijn, lees je in dit nummer.

Van de 130 inzendingen waren er maar liefst 85 verschillende modellen. Zo veel mensen, zo veel modellen. Zelf heb ik ook favorieten. Een enkel model heb ik zelf ontwikkeld, maar steeds meer kom ik samen met mijn vakgenoten tot de conclusie dat de wetenschappelijke oorsprong niet altijd helder is en de werking ook onzeker. Dat is ook niet altijd nodig. Onze artikelen belichten deze verschillende aspecten.

Met titels als Pragmatisch prutsen met modellen en Managementmodellen: wel of niet doen? bestrijkt dit nummer de wereld van de modellen. Conclusie: staar je niet blind op een model maar gebruik het als startpunt voor ontwikkeling en pas het aan. Net als bij de ‘echte’ modellen geldt dat het soms te mooi is om waar te zijn! Al met al heeft dit nummer een prachtig gevarieerd aanbod van modellen met uitleg over wat werkt en waarom het soms ook niet werkt. En hou je niet van al dat leeswerk? Binnenin vind je een heuse centerfold met alle bekende modellen op een rijtje. Je kunt ook starten met het mooi geïllustreerde artikel van onze tekenares Irene de Kroon.