Stilte maart 2018

 

INHOUD THEMA ‘STILTE’ (maart 2018)

 • Zo stil in mij, Judith Droste
 • De stilte praat als woorden tekortkomen, Jitske Kramer & Danielle Braun
 • Luisteren naar de stilte – Trainerstool, Janneke Schenning
 • De oorverdovende stilte van het pensioen, Wouter Reynaert
 • Verstillen is een kunst – Interview met Hans Vermaak en Mark van Twist, Judith Droste
 • Stilte werkt, Marijke van Dusseldorp
 • Is stilte een arbeidsvoorwaarde? Daniëlle Schreurs
 • Ook toe aan een digital detox? Annemie Schuitemaker

WETENSCHAP

 • Zullen we even stil zijn? Bart van Rosmalen
 • Hoe erg is het? André de Waal & Harold de Wit
 • Zin en onzin van stilte op kantoor, Peter Vink
 • Promotie: Flexkantoor maakt werknemers niet per se productiever, Christina Wessels
 • Promotie: Avondmensen hebben last van sociale jetlag op werk en school, Giulia Zerbini

VARIA

 • Rubiks kubus met resultaat, Jolanda Botke
 • Column: Spreken is zilver, Judith de Bruijn
 • Zin en onzin van feedback, Roy Sijbom
 • Column: Nudenken in plaats van nadenken, Bert van Dijk
 • Verbindend leiderschap werkt – Interview met Robert Dollevoet
 • Media – Ssssst….. Inspiratie in stilte

Verbreek de stilte
Een oorverdovende stilte rest me na het vertrek van Jolanda Botke. Geen appjes, belletjes en collegiaal overleg meer. Nu alleen aan het roer. Gelukkig met een hele fijne redactie, die ook meer en meer de regie hebben in de komende nummers van TvOO. Stilte is niet helemaal mijn thema. Mensen die mij kennen, kennen mij als extravert. Ik vul graag stiltes in gesprekken op. En als ik helemaal enthousiast ben, vul ik zelfs graag in voor een ander alvorens hij of zij zijn zegje kan doen. Als de cursus ‘Stilte voor extraverts’ er ooit komt, dan moet ik hem zeker volgen. Want stil worden is wel een thema voor mij.

Waarschijnlijk zou ik ook nooit iets met stilte willen doen als het niet zo’n belangrijk thema was binnen ons vakgebied. Stilte levert ons veel op, want wat is het belangrijk om te lummelen en te luisteren in ons vakgebied. Dat bevordert creativiteit, we worden er blijer van en we hebben het nodig voor onthouden en leren.

Creativiteit is een van de 21e-eeuwse vaardigheden die we te ontwikkelen hebben. Als de robots ons werk overnemen en we willen bijblijven, dan is de ontwikkeling van deze vaardigheden essentieel. Creativiteit is een vaardigheid die floreert bij stilte. Stilte zet het onbewuste aan het werk en heeft dus een hele positieve uitwerking op onze creativiteit. Immers ons onbewuste is vele malen groter dan ons bewuste, dus dat aanspreken zorgt voor meer denkkracht. Het is niet voor niets dat organisaties als Google mensen laten lummelen, zodat ze op nieuwe ideeën komen. Creativiteit is het vermogen om buiten de kaders te denken, je automatische brein te onderdrukken, maar ook om te kijken naar hoe het ook kan (2011, Kahneman). Je hebt rust en ruimte nodig om vanuit een ander denkraam te denken.

De andere belangrijke reden om stil te zijn is om te leren… We hebben onze slaap nodig om dingen die we overdag hebben meegemaakt te verwerken en vervolgens op te slaan in ons geheugen. Als we onszelf de stilte en de rust niet gunnen dan gaat het helemaal mis met het leren en onthouden. Een voortdurende afleiding in de vorm van boodschappen op onze mobiele telefoon zorgt weliswaar voor dopamine in het brein, maar leidt ook af en ondersteunt onthouden niet. Des te meer reden om af en toe een ‘veegdag’ te hebben en de telefoon uit te zetten. Bij mij staan de veegdagen standaard in de agenda, een dag in de week staat er niets ingepland. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik dan heus nog weleens klusjes afmaak, maar tegelijkertijd geeft het ook rust om te weten dat dat af en toe kan.

Kortom, stilte is iets om in de gaten te houden in ons vak. In dit nummer worden veel facetten van stilte beschreven door onze auteurs. Wij hebben met veel plezier aan dit nummer gewerkt en hopen dat u er in alle rust (stilte) van kunt genieten.