Gebrek aan zelfvertrouwen brengt onzekerheid met zich mee, belemmert je doorgroeimogelijkheden en maakt je uiteindelijk diepongelukkig.

Vrijwel iedereen twijfelt soms aan zichzelf. Maar heb je een chronisch gebrek aan zelfvertrouwen, dan hindert het noodzakelijke handelingen op je werk, zoals je mening geven, ideeën aandragen of prettig samenwerken met collega’s. Vooral vrouwen schijnen zichzelf nooit goed genoeg te vinden. Uiteindelijk kan dat je werkplezier flink bederven en voor stress, depressie of een burn-out zorgen. Herken je dit, lees dan onderstaande tips om zo snel mogelijk aan je zelfvertrouwen te sleutelen.

1. Som je successen op
Zelfvertrouwen is onlosmakelijk verbonden met je zelfbeeld. Je moet eerst positiever over jezelf denken om meer vertrouwen te krijgen. Kijk daarom eens naar je prestaties. Maak een lijstje van je (professionele) successen, hoe klein die ook zijn. Hou desnoods een succesdagboek bij. Zet ook je goede eigenschappen onder elkaar. Bedenk waar je complimenten voor kreeg.

2. Realistische doelen
Je mag best veeleisend zijn voor jezelf, maar stel wel realistische, haalbare doelen. Maak een lijst en streep ze af. Zo behaal je steeds kleine doelen en word je stap voor stap zelfverzekerder. Vermijd perfectionisme, iedereen maakt weleens een fout. Grijp je te hoog, dan haal je waarschijnlijk je doelen niet en dat knaagt weer aan je zelfvertrouwen.

3. Verzamel kennis en vaardigheden
Zie je anderen die sneller carrière maken, vergelijk ze dan niet met jezelf. Volg gewoon jouw pad en investeer in je professionele ontwikkeling. Volg trainingen, cursussen of workshops om je competenties uit te breiden. Leer ook van ervaren collega’s met wie je het goed kunt vinden en die een positieve invloed op je hebben. Wees nooit bang om input te vragen. Hoe meer vaardigheden je bezit, hoe zekerder je je voelt op de werkvloer.

4. Lichaamstaal
Zelfvertrouwen straal je uit via je lichaamstaal. Sta rechtop, maak oogcontact en geef stevige handdrukken. Een krachtige houding kan je zelfvertrouwen vergroten, zelfs als je het nog niet helemaal voelt. Je lichaamshouding en uitstraling bepalen voor een belangrijk deel hoe anderen jou zien.

5. Schrik niet van feedback
Zie feedback niet als kritiek, maar leer ervan. Constructieve feedback van collega’s en leidinggevenden is meestal bedoeld om het functioneren van jou en de organisatie te verbeteren. Zie het als een kans om te groeien en je vaardigheden te verbeteren.

6. Zoek oplossingen, geen problemen
Sta je voor een uitdaging, focus dan op de mogelijke oplossingen. Je moet de vicieuze cirkel van het ‘probleemdenken’ doorbreken. Oplossingsgericht denken en werken is makkelijker gezegd dan gedaan, maar je bent al een eind op weg als je de aandacht richt op hoe dingen anders en beter zouden kunnen.

7. Hulp zoeken is lef tonen
Kom je er zelf niet uit? Voel je dan vooral niet nog onzekerder; het feit dat je je onzekerheid onder ogen durft te zien en eraan gaat werken, getuigt van kracht. Een loopbaanadviseur helpt je sterke punten identificeren en doelen stellen. Een persoonlijke coach helpt bij het ontdekken van belemmerende overtuigingen en negatieve gedachten. Een psycholoog of therapeut kan je diepgewortelde onzekerheden of emotionele blokkades blootleggen en aanpakken. Een mentor of ervaren collega kan je ondersteunen bij je professionele groei.

8. Trainingen en workshops
Talloze trainingen en workshops leren hoe je zelfvertrouwen ontwikkelt; van zelfverzekerder presenteren tot je assertiever opstellen. Vraag er eens naar bij je HR-contact, misschien dat jouw organisatie zo’n programma aanbiedt. Of zoek in het grote aanbod de training die bij je past. Is dat toch een grote stap voor je, lees jezelf dan zekerder met een zelfhulpboek of een betrouwbare onlinebron. Alleen al door ermee bezig te zijn, win je aan zelfvertrouwen. (bron: Intermediair)