Denk vaker na over je eigen gedrag. Dan krijg je meer voor elkaar, is wat je doet beter en ben je ook nog eens gelukkiger.
Hoe vaak per dag sta jij stil bij je eigen gedrag? Vast niet zo vaak als je in de spiegel kijkt. En dat is logisch, want 95% van ons gedrag gaat op de automatische pilot. Maar wat als je dit percentage naar beneden zou brengen en bewuster gaat leven? Neurowetenschappers en psychologen zeggen dat je dan meer voor elkaar zult krijgen, beter zult leren en presteren én gelukkiger zult zijn.
‘Metacognitie’ wordt dit genoemd. Dit is een belangrijke vaardigheid om nieuwe dingen te leren, ongewenst gedrag aan te pakken en te groeien als mens. Letterlijk betekent metacognitie bewustwording van het bewustzijn: je traint jezelf om steeds bewuster te worden van je eigen gedrag. Je kunt ook zeggen, vaker naar jezelf kijken.
Jezelf bevragen
Een belangrijke techniek om metacognitie te trainen, is het bevragen van jezelf. Dat kun je oefenen. Stel bijvoorbeeld dat je jezelf tijdens de feestdagen hebt voorgenomen om minder gestrest door het leven te gaan. Meer geduld richting collega’s of je kinderen, op tijd naar bed, meer tijd voor jezelf. Maar inmiddels betrap je jezelf op oud gedrag. Je rent door de dag, snauwt en voelt spanning. Weer geen rust, niet gesport, op de bank met een glas wijn/chips/chocola. Morgen weer een dag. Of… kun je de film even terugspoelen?
Probeer eens te bedenken: waarom was ik gestrest vandaag? Welke gedachten en overtuigingen horen hierbij? Dat kunnen ideeën zijn als: mijn lijstje móést af, of: zonder pauze ben ik productiever.
Het perfecte excuus
Vooral je overtuigingen kunnen een flink obstakel zijn tijdens een verander- of groeiproces. Overtuigingen zijn gedachten die je bewust, maar ook onbewust als waarheid bent gaan zien. Bijvoorbeeld: hard werken hoort erbij als je succesvol wil zijn, ik ben slecht in taal, ik ben nou eenmaal druk, een leidinggevende hoort zich sterk te houden, ik ben verlegen, ik ben bourgondisch of het leven moet ook leuk zijn.
Het is makkelijk om je achter een overtuiging te verschuilen, want ze zijn het perfecte excuus om niet te veranderen! Maar probeer je overtuigingen eens om te draaien. Stel dat je zegt: bewegen hoort bij mij, rust is nodig om succesvol te worden of fit zijn vind ik belangrijk. Zeg dit geregeld tegen jezelf (in de spiegel) en je gaat het vanzelf geloven en er onbewust naar handelen.
Word opmerkzamer
Als je nooit uitzoomt, dan gaat er ook niets duurzaam veranderen. Maar wanneer moet je dat doen? De kunst is om in een zo vroeg mogelijk stadium op de rem te trappen. Direct wanneer jij jezelf betrapt op je onbewuste, ongewenste gewoonte of overtuiging. Zo train je het vermogen van je brein om jezelf te observeren en word je steeds opmerkzamer. Pauzes in elke vorm helpen. Een wandeling, kop koffie, een moment op de wc of een blik in de spiegel. En blik altijd terug aan het eind van de dag.
Door op de pauzeknop te drukken, krijg je de kans om een bewuste keuze te maken. Kies je voor de oude bekende weg, of is dit hét moment om het anders te doen? Stel dat je toch kiest voor het rennen door de dag of de avond wil doorbrengen in een Netflix-bubbel, dan is het in ieder geval een bewuste keuze en niet het gevolg van stress, zelfmedelijden of een ongezonde overtuiging. (bron: Intermediair | Marije de Vries)