Uit een rondgang van Nieuwsuur blijkt dat veel bedrijven managers op cursus sturen. Ze krijgen training in grensoverschrijdend gedrag. Wat kan wel en wat kan niet anno 2024?
Volgens diverse trainers die Nieuwsuur aan het woord laat, zijn managers onzeker geworden. Ze zitten vooral met de vraag: wordt de veiligheidskaart door mijn medewerkers niet te snel getrokken? Het is dan ook voor zowel leidinggevenden als medewerkers lastig om vast te stellen wanneer een situatie nou veilig is of niet.
Leidinggevenden als eerste training nodig
Aukje Nauta, hoogleraar organisatiepsychologie Universiteit Leiden denkt dat het ook echt goed is dat managers onzeker zijn geworden. “We pikken het niet meer dat er een soort van vanzelfsprekende hiërarchie en machtsongelijkheid is.” Zij is er dan ook voor dat bestuurders van een organisatie inzien dat zij als eerste een training nodig hebben. Niet alleen om als organisatie goed te presteren maar ook om een menswaardige organisatie te zijn aldus de hoogleraar. “Op dit moment zijn we zoekende en dat maakt het een ontzettend interessante tijd. Want door samen te onderzoeken hoe we beter leiding kunnen geven, hoe we beter met elkaar omgaan, ontwikkelen we onszelf ook.”
Opvolging nodig
En dat blijft niet bij één training alleen. Opvolging is nodig. Nauta: “Eigenlijk zou je willen dat iedereen na de training het verlangen heeft om voortdurend te leren.”
Dat geldt in ieder geval voor de leidinggevenden van een groot ziekenhuislaboratorium die Nieuwsuur spreekt tijdens hun training. Het besef en bewustzijn hoe je optreedt en hoe je overkomt bij een collega, dat is wel een leerpunt aldus een van de deelnemers. (bron: HRpraktijk)
Kijk hier het onderdeel in Nieuwsuur terug Veel managers op cursus over grensoverschrijdend gedrag: “Ze zijn onzeker geworden” (nos.nl).