Er zijn nogal wat persoonlijkheidstesten. Welke moet je kiezen, wat zijn de belangrijkste verschillen, hoe accuraat zijn ze, en vooral: wat heb je er eigenlijk aan?
Wat voor persoon ben ik? Een vraag die we onszelf allemaal weleens stellen. Dat kijkje naar binnen is best mistig, we zijn tenslotte niet allemaal gezegend met een sterk ontwikkeld zelf-analytisch vermogen. Persoonlijkheidstesten zijn een shortcut naar zelfinzicht, je kunt ze gebruiken voor je carrièreplanning en je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Maar er zijn best veel van die testen, dus welke kies je om het dichtst bij jouw echte persoonlijkheid te komen? Hieronder bespreken we enkele van de vele beschikbare testen. Hopelijk vind je er een die je jezelf helpt vinden.
– Big Five
Een van de bekendste en meestgebruikte modellen. Deze theorie onderscheidt vijf dimensies van je persoonlijkheid: openheid voor ervaringen (versus geslotenheid), consciëntieusheid/zorgvuldigheid (versus laksheid), extraversie (versus introversie), vriendelijkheid (versus antagonisme), en neuroticisme (versus stabiliteit). Deze test wordt veel gebruikt in psychologisch onderzoek en personeelsselectie. Je leert je sterke kanten en uitdagingen kennen.
– HEXACO
Dit wordt wel omschreven als een uitbreiding van de Big Five vanwege de toevoeging van een zesde dimensie: integriteit. HEXACO doet voorspellingen over onder meer werkprestaties, contraproductief gedrag en moreel handelen.
– Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)
Deze test wordt wereldwijd ingezet voor de ontwikkeling van individuen, teams en organisaties. De basis is een vragenlijst met 88 items, gevolgd door zelfonderzoek en interactieve coaching. De MBTI helpt mensen begrijpen hoe ze informatie verwerken en beslissingen nemen.
– DISC
DISC staat voor Dominantie, Invloed, Stabiliteit, Conformisme. De test is populair in zakelijke omgevingen vanwege de focus op werkgedrag en communicatie. DISC geeft onder meer weer hoe je overkomt in de communicatie met je omgeving, en hoe je omgaat met uitdagingen en problemen.
– Enneagram
Dit model deelt persoonlijkheden in negen typen in; elk met hun eigen kernmotivaties en angsten. Een Enneagram-test biedt inzicht in persoonlijke ontwikkeling en interpersoonlijke dynamiek. De test gaat niet alleen uit van gedrag, maar ook van drijfveren en motivatie.
Waarom een persoonlijkheidstest?
In vacatures worden soms bepaalde persoonlijke eigenschappen gevraagd, zoals ‘doorzetter’ of ‘assertief’. Door een persoonlijkheidstest te doen weet je beter of jij die eigenschappen bezit. De testen kunnen organisaties ook helpen bij het samenstellen van teams. De leiding kan onderzoeken welke persoonlijkheden goed samenwerken, en zo de efficiëntie en productiviteit van teams verbeteren.
Gemoedstoestand
Hoewel persoonlijkheidstesten nuttig kunnen zijn, is er over hun betrouwbaarheid en validiteit wel discussie. Sommige testen hebben een steviger wetenschappelijke onderbouwing en worden ondersteund door veel onderzoek, zoals Big Five en HEXACO. Dit maakt hen tot betrouwbare keuzes voor professioneel gebruik.
De grootste zwakten van persoonlijkheidstests zijn contextafhankelijkheid en de zogenaamde self-report bias. Het invullen is afhankelijk van je gemoedstoestand op het moment dat je de test doet en je omgeving. Morgen vul je hem misschien weer anders in. En omdat de meeste persoonlijkheidstesten zelfbeoordelingen zijn, kunnen ze onderhevig zijn aan bias: mensen kunnen zichzelf onbewust positiever presenteren, waardoor de resultaten vertekenen.
Kritische kijk
Persoonlijkheidstesten kunnen een handig hulpmiddel zijn voor zelfinzicht, ontwikkeling, carrièreplanning en verbetering van teamdynamiek. Wees je wel bewust van de beperkingen en betrouwbaarheid ervan. Kies de test die bij je past en kijk kritisch naar de resultaten. (bron: Intermediair)