Een leven lang ontwikkelen. Dat is wat veel werknemers belangrijk vinden in een baan. Het vergroot de vakinhoudelijke kennis, verhoogt de motivatie en zorgt dat medewerkers gelukkiger in het werk zijn. En dat kan al beginnen bij kleine, informele leermomenten op de werkvloer. Om leren en ontwikkelen verder te stimuleren, is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een programma gestart om bedrijven verder op weg te helpen.
Ons werk en in het bijzonder de manier waarop we werken, verandert momenteel razendsnel. De vroegere negen-tot-vijf-baan waarbij je werknemers vijf dagen in de week op kantoor zitten is niet altijd meer een gegeven. Daarnaast is de roep van werknemers om te blijven leren en zich verder te ontwikkelen alleen maar luider geworden. Het helpt je personeel om kennis en vaardigheden op peil te houden en zich makkelijker aan te passen aan veranderingen. Bovendien zorgt leren én ontwikkelen voor meer plezier, motivatie en voldoening in het werk. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil leren en ontwikkelen verder stimuleren en is daarom eind 2023 een meerjarig programma gestart om de leercultuur binnen bedrijven te versterken. Paul Bremmer, mede-eigenaar van Bremmer Boomkwekerijen in Waddinxveen, probeert al zijn leven lang die leercultuur in zijn bedrijf te slijpen en merkt daar de positieve gevolgen van.
“Eén van de grootste valkuilen van ondernemers is denken dat je alles altijd maar zelf kunt of moet doen. Zeker wanneer je organisatie groeit is het van groot belang dat je dingen uit handen kunt geven, én dit ook daadwerkelijk doet. In de tijd dat mijn vader en opa de zaak runden, hadden ze twee man in dienst en werd het meeste zelf gedaan. Tegenwoordig hebben we dertig medewerkers in dienst in verschillende functies. Voor de voortgang van de business is het niet alleen van groot belang dat je de juiste mensen aanneemt, maar ook dat je hen bijschoolt waar mogelijk en helpt om zichzelf verder binnen het bedrijf te ontwikkelen. Dat begint allemaal op de werkvloer, waar je je werknemers op informele wijze kunt uitleggen hoe bepaalde processen het best werken. Als werkgever je werknemer bij de hand nemen, dingen voordoen en hen vervolgens de ruimte geven om het zelf te leren. Dat werkt enorm motiverend voor je personeel, want ze voelen zich betrokken bij de organisatie en merken dat er echt in hen geïnvesteerd wordt. Een gelukkige werknemer is het mooiste dat je kunt hebben, want het waarborgt de continuïteit binnen je bedrijf.”
Innovatie
Als voorbeeld van een manier om een leercultuur in je bedrijf te creëren haalt Paul het verhaal van een jonge medewerker aan. Bremmer heeft enige jaren geleden het besluit genomen om alleen nog maar coniferen te kweken en te zorgen dat ze wat die specifieke plantengroep betreft als dé specialist in Nederland gezien worden. Om dat ook waar te maken, is voortdurend ontwikkelen van groot belang en om dat te kunnen doen trekt Paul er regelmatig op uit om op de hoogte te blijven van het assortiment. Veel van dat assortiment bestaat uit geënte soorten. Het enten, ook wel veredelen genoemd, is een ambacht dat nog maar door weinigen in de sector wordt beoefend. Om die reden is een nieuwe teeltafdeling opgezet voor de vermeerdering van deze exclusieve gewassen. “Omdat ik niet alles meer zelf kan doen, ben ik een jonge medewerker aan het trainen hoe het hele proces van veredelen in zijn werk gaat. Ik doe het werk voor en leg het allemaal rustig en zo helder mogelijk uit, en laat hem vervolgens zijn gang gaan. Ook is hij sinds een jaar enkele dagen bij een oudere kweker tewerkgesteld om het veredelingswerk te leren. En dan volgt het belangrijkste: loslaten en je medewerker de vrijheid geven om zijn werk te doen. Dat is de basis. Dat doet hij fantastisch en daar ben ik als werkgever enorm trots op. Dat vind ik prachtig om te zien.”
“Innovatie is iets waar we veel mee bezig zijn. Er speelt van alles in de sector en ik blijf graag op de hoogte van vernieuwingen. We zijn bijvoorbeeld als sector heel erg bezig met de transitie van chemische ongediertebestrijding naar biologisch. Daar komt een hoop bij kijken, want elke boom of plant reageert weer anders. De verantwoordelijke medewerker heeft diverse cursussen gevolgd, allemaal om hem te stimuleren om zo goed mogelijk zijn werk te doen. Ook krijgt hij de tijd om op internet, vakliteratuur en voorlichting zijn kennis op het gebied van gewasbescherming te verbreden.”
Personeel koesteren
Enkele jaren geleden was er een enorme crisis in de tuinbouw. Geadviseerd werd om te zorgen voor een kernteam van vaste medewerkers met daaromheen een schil van seizoenarbeiders. Het gevolg is wel dat elk jaar opnieuw dezelfde dingen aan nieuwe medewerkers moet worden uitgelegd want de veelal uit het buitenland afkomstige werknemers keren na een tijdje weer terug naar huis. Om die reden koos Bremmer voor een team van vaste medewerkers om kennis en ervaring in het bedrijf vast te houden. Het creëren van een leercultuur helpt volgens Paul enorm om je medewerkers langer aan je bedrijf te binden, omdat ze echt het gevoel hebben een functioneel onderdeel van het geheel te zijn.
“Het is enorm belangrijk om als ondernemer te beseffen dat je medewerkers je stille kapitaal zijn. Zonder hen geen business, en zonder business geen bedrijf. Koester je medewerkers dan ook en investeer in hen. Spreek je waardering uit over dingen die goed gaan, train en begeleid hen om te groeien in hun rol en leer ze leren en ontwikkelen. Het is misschien niet langer populair om jarenlang voor dezelfde baas te werken, maar bij ons lopen gelukkig meerdere werknemers rond die al langer dan tien jaar bij ons zijn. Sommigen van hen zijn er al langer dan 25 jaar. Dat moet je koesteren, want zij zijn het échte hart van je bedrijf en helpen je verder vooruit.” (bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Ondernemer)