Actueel

4 manieren om je authenticiteit te vertalen naar je team of organisatie

ma 16 okt 2017

Welke gedachten komen er bij je op als je eraan denkt om je meer en meer authentiek te gedragen? Zijn dit gedachten die je rust geven? Of stress? Wat zijn de 4 verschillende manieren waarop je je authenticiteit kan tonen?

Authentiek zijn, BUITEN de groep
Hier is op zich weinig durf voor nodig want je bent jezelf enkel als je buiten de groep staat, bijvoorbeeld alleen op kantoor of in de wagen of… met andere woorden dit is voor de buitenwereld onzichtbaar authentiek gedrag. Hier ben je volledig in je comfortzone waarbij je je batterijen oplaadt omdat je je niet anders moet voordoen dan je bent. Je ‘moet’ niets, buiten gewoon jezelf zijn buiten deze groep.

Deze manier van authentiek zijn is een mooie basis om je af te vragen hoe je op deze manier ook authentiek kan zijn op de werkvloer, als er andere mensen bij betrokken zijn terwijl je tegelijkertijd ook je batterij nog kan opladen.

Authentiek zijn, LOS van de groep
Bij deze manier van echtheid ben je autonoom en hoef je geen rekening te houden met verwachtingen van buitenaf. Je kan zelf beslissen wat je doet, wanneer en met wie. Deze vrijheid geeft je waarschijnlijk heel veel energie. Mogelijk word je echter op deze manier als ‘arrogant’ gepercipieerd en kan je andere mensen hiermee voor het hoofd stoten. Dit kan leiden tot ‘onaangepast’ gedrag, en eventueel isolatie van de groep. Een typisch voorbeeld hiervan zouden experten of ‘vakidioten’ kunnen zijn. Voor deze manier van echtheid is er durf nodig om helemaal jezelf te kunnen zijn en je bij manier van spreken niets aan te trekken van de mensen in je omgeving. 

De vraag die zich hier stelt is hoe je helemaal jezelf kan zijn, zonder dat je de bevestiging van anderen nodig hebt om te functioneren en dit op een aanvaardbare manier voor je omgeving, waarbij je gedrag dus aangepast is aan je omgeving.

Authentiek zijn, DANKZIJ de groep
Een mooi voorbeeld hiervan is de groene insights energie: dit zijn mensen die vanuit interpersoonlijke verbinding gedrag gaan stellen dat aansluit bij wat de groep verwacht (en daardoor zichzelf voor een deel verloochenen). De valkuil van deze meestal altruïstische mensen is dat ze mogelijk te veel zorgen voor anderen en te weinig uitkomen voor hun eigen mening (naast te weinig aan zelfzorg doen). Ze geraken dan ook mogelijk ondergesneeuwd door wat andere mensen denken en zeggen. Hier is weinig durf voor nodig.

Deze mensen zijn flexibel en passen zich makkelijk aan aan verschillende groepsdynamieken. Ze mogen echter hun eigen identiteit niet uit het oog verliezen en op momenten dat ze alleen zijn hun eigenheid bewaren en koesteren. Belangrijk hier is je de vraag te stellen hoe je jezelf kan zijn in een groep zonder je authenticiteit hierin te verliezen.

Authentiek zijn, IN de groep
Wanneer je jezelf kan zijn in een groep dan heb je de nodige assertiviteit om te zeggen wat je denkt, voelt, feedback te geven of te vragen. Je staat voor wie je bent en communiceert op een duidelijke manier. Je toont zichtbaar authentiek gedrag, je doet aan ‘walk your talk’. Je bent jezelf & je gedrag is aangepast aan dat van de groep.

Een nadeel hiervan is dat je je mogelijk onsympathiek kan maken omdat je eerlijk voor je mening durft uit te komen (op een correcte manier), of dat je je kwetsbaar voelt, of denkt te kunnen worden aangevallen. Het gevolg van voor je mening uit te komen is dat je anderen ook de toestemming geeft om dit te doen. Ben je daar ook echt klaar voor? Een open manier van communiceren is immers meer en meer nodig in de veeleisende maatschappij van vandaag.

Een authentieke leider is dus een voorbeeldfiguur die bewust kiest om op een bepaald moment een bepaalde boodschap duidelijk te brengen (zodat de boodschap niet interpreteerbaar is), vanuit zichzelf én rekening houdend met de groep.

Call to action
Als je kijkt naar je eigen leiderschapsstijl, ben je dan voornamelijk authentiek buiten, los van, dankzij of in de groep? Of welke stijl hanteer je in welke context? En je teamleden? Welke stijl zou je graag hebben t.o.v. je team? Wat moet je hiervoor aanpassen t.o.v. je gedrag vandaag?

Proost op jezelf zijn in de groep!

Annelies Quaegebeur is oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op een of andere manier worstelen met hun (loop)baan.  Je kan hen vinden op 19 verschillende locaties in Vlaanderen.  Heb jij ook vragen? Je kan hen volgen via https://www.facebook.com/alissome/ of http://www.a-lissome.be/

Wil je graag zelf aan de slag? Download dan hun gratis e-book ‘Geef Vleugels Aan Je (Loop)Baan - (Terug) Werken met Goesting en Energie’ (vol met handige oefeningen en inzichten) via deze link: http://eepurl.com/b3jWJD


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image

Kees Jongman - donderdag 19 oktober 2017

Zinvol