Actueel

7 dingen die je als L&D professional moet weten over blockchain technologie

di 13 feb 2018 - Ger Driesen

Spannende verhalen over de Bitcoin en andere cryptocurrencies halen de laatste weken meerdere malen de ‘headlines’ in het nieuws. Ze vormen de meest zichtbare voorbeelden van de opkomst van blockchain technologie. Wereldwijd claimen deskundigen dat blockchain technologie invloed zal hebben op allerlei aspecten van ons leven. Wat moet je als L&D professional in ieder geval weten over de blockchain? Hier zijn de 7 belangrijkste zaken.

 1. Blockchain is veel meer dan Bitcoin. Bitcoin is de bekendste toepassing van blockchain technologie maar zeker niet de enige. Door de populariteit van Bitcoin lijkt blockchain vooral om geld te gaan maar ook dat is zeker niet zo.
   
 2. Blockchain is het ‘trust protocol’. Het is een alternatieve manier om vertrouwen te organiseren. Waar we nu vertrouwen op centrale instituties (overheden, banken, notarissen) en de gegevens die zij centraal beheren, is blockchain een decentraal alternatief. Informatie staat niet op één plek maar dezelfde informatie staat duizenden decentrale computers. Als de meerderheid van die computers overeenstemming heeft over die informatie dan is dat ‘de waarheid’. Vertrouwen is gebaseerd op een grote meerderheid.
   
 3. Slimme contracten (smart contracts) zorgen voor transacties en overdracht van eigendommen of waarde op de blockchain. Een smart contract is een stukje software in de vorm van een contract dat automatisch tot uitvoering komt als aan de voorwaarden is voldaan. Stel dat jouw zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan jij nodig hebt en ik wil dat overschot van jou kopen. We kunnen dat via een smart contract regelen waarbij jij automatisch betaald wordt zodra ik jouw energie gebruik. Zonder tussenkomst van banken.
   
 4. Bij transacties kun je Bitcoin gebruiken als betaalmiddel maar veel blockchaintoepassingen hebben hun eigen cryptomunt (ook wel ‘tokens’ of ‘litecoins’ genaamd). Er zijn inmiddels ruim 1500 verschillende van die ‘coins’. Ze zijn overigens niet allemaal heel serieus. Zo is er bijvoorbeeld de ‘Useless Ethereum Token’ die letterlijk waardeloos is en een soort flauwe grap (toch is er voor ruim $1000.000,-- van deze tokens gekocht).
   
 5. De meest voor de hand liggende link richting ‘leren’ is dat de blockchain een interessante nieuwe manier is om diploma’s, certificaten en credentials veilig en controleerbaar vast te leggen. Daarvoor is inmiddels ook een ‘open source’ protocol ontwikkeld dat ‘blockcerts’ heet (www.blockcerts.org)
   
 6. Momenteel ontstaan de eerste concrete toepassingen rondom leren waarbij de initiatiefnemers aanbieders van cursussen en cursisten direct aan elkaar proberen te koppelen en (dure) instituten als tussenpersoon proberen buiten spel te zetten. Rechtstreeks leren van een expert en deze daar rechtstreeks voor betalen kan het onderwijs een stuk goedkoper maken zo is het idee.
   
 7. Voor de rest is de toekomst nog letterlijk onvoorstelbaar en onvoorspelbaar. We staan aan het begin van deze ontwikkeling en de meest interessante toepassingen moeten nog echt bedacht worden. Vergelijk het met de beginjaren van het internet. Daarom kun je er nu maar beter bij zijn.

Meer weten? Lees hier het verslag van het congres ‘Blockchain in Education’


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image

Nog geen reacties geplaatst