Actueel

De 7 ‘gestolen’ tips van World of Learning

wo 22 nov 2017 - Ger Driesen

Ondanks de Brexit zijn de relaties tussen Britse en andere Europese L&D professionals nog opperbest. Zo ook de intentie om goede ideeën en tips met elkaar te delen. Daarvan waren er voldoende op de conferentie ‘World of Learning’ in Birmingham. Bij deze de 7 tips die ik heb ‘gestolen’ en mee naar Nederland heb gebracht.

 1. Denk EN-EN
  Deze tip komt overigens van de Nederlander Fons Trompenaars. Hij gaf aan dat in de complexe wereld waarin we leven allerlei dilemma’s op ons pad verschijnen. We zijn geneigd een-dimensionaal te kiezen. Niet doen: juist tegenstellingen verbinden. Formeel EN informeel leren, op de werkplek EN in de klas leren, centraliseren EN decentraliseren.
   
 2. Denk meer in performance support en ‘experiences’ dan in cursussen
  Nick Shackleton Jones strijd al aardig wat jaren om het ‘jumping to courses’ te verminderen. Heel veel zogenaamde trainingsvragen kunnen veel makkelijker, sneller en goedkoper met eenvoudige checklisten, flowcharts en apps opgelost worden. Bij heikele kwesties: ook geen training organiseren maar ‘experiences’: bijeenkomsten waar medewerkers hun ideeën, frustraties en plannen kunnen delen en oplossingen kunnen bedenken.
   
 3. Gedragsverandering moet je organiseren
  Liggy Web gaf nog eens de kenmerken van het brein weer: het kan heel goed veranderen maar doet dat als het gaat om gewoontes liever niet. Gerichte aandacht in de vorm van goede voorbereiding en structuur aanbrengen zijn daarom belangrijk. Discipline!
   
 4. Versla Google!
  Dit was toch wel de kraker van het congres. Geoff Stead daagt ons uit om als HRD afdeling DE (online) plek te creëren waar medewerkers als eerste naar toe gaan als ze support nodig hebben in hun werk. Een mooie uitdaging.
   
 5. Transfer begint met analyse
  Een klassieker: transfer van training. Als jaren een ‘bestseller’ op de L&D agenda. Je kunt pas echt aan transfer werken als je de werk en leer situatie van de ‘lerende’ heel goed begrijpt. Eerst analyseren zegt Paul Matthews – zijn boek over transfer komt eraan.
   
 6. Caring Discomfort voor leiderschapsontwikkeling
  Nigel Paine maakte een tocht naar de Zuidpool en bracht een aantal geweldige ervaringen mee. Mensen niet ‘zomaar’ uit hun comfort zone brengen omdat het stoer of hip is. Nee, heel bewust met de juiste intenties om te leren over leiderschap zegt Paine en heeft daarvoor de mooie term Caring Discomfort bedacht.
   
 7. De ultieme formule voor verandering: D x V x F > R
  Robin Hoyle trakteerde het publiek tijdens de laatste sessie van het congres op deze formule. Verandering is alleen mogelijk wanneer Dissatisfaction (waarom de huidige situatie niet fijn is) maal Visie (een idee over een oplossingsrichting) maal First step – de concreetheid van de eerste stappen om het mogelijk te maken – groter zijn dan de Resistance, de weerstand tegen de verandering.

Wil je iets uitgebreider lezen over deze 7 tips (met plaatjes!) dan is hier de link.


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image

Nog geen reacties geplaatst