Actueel

Does it spark joy?

Een nieuwe managementfilosofie

di 20 okt 2015 - Jacky van de Goor

Een tijdje geleden las ik een artikel over de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. In haar aanpak bij het opruimen van spullen in huis staat één vraag centraal: ‘does it spark joy?’ Is het antwoord nee, dan doe je het weg; is het ja, dan bewaar je het. Simpel en doeltreffend.

De vraag kwam weer in me op toen ik onlangs in gesprek was met leden van een team dat niet lekker liep. De betrokkenheid bij het werk was laag, veel mensen waren afgestompt, gelaten of ronduit cynisch. Er was de laatste jaren veel gereorganiseerd, kreeg ik te horen. Processen waren veranderd, er waren vooral veel nieuwe procedures en KPI’s in het leven geroepen. De ingrepen leken rationeel, logisch en functioneel uitermate verantwoord: cruciaal voor overleven en doelmatigheid. Op de werkvloer was het effect echter averechts: een dode, humorloze boel. Elke vorm van positiviteit was ver te zoeken. 

Does it spark joy? De vraag van de opruimgoeroe leek ineens ook op de werkvloer van toepassing. Er waren maar weinig vonkjes vreugde te bespeuren op deze afdeling.

Wat was er in dit team allemaal opgeruimd? En waren hier in het proces van ordenen, normeren en sturen niet onbedoeld de verkeerde dingen weggegooid?

Het is een gevoel dat me steeds vaker bekruipt: dat we de ratio en controle teveel heilig verklaard hebben in organisaties. En daarmee belangrijke, basale menselijke kwaliteiten onbewust overboord gooien. Kwaliteiten als empathie, verwondering en humor. Kwaliteiten die anno nu juist zo hard nodig zijn.
De belevingseconomie, participatie en cocreatie, transities en derde orde veranderen – we hebben er de mond vol van. In de managementlogica van veel organisaties zien we echter nog steeds de dominantie van het oude, vertrouwde paradigma van controle en beheersing. Een paradigma dat in zijn eenzijdigheid killing is voor groei en ontwikkeling. Want met alleen ratio en controle gaan we het niet redden. Naast rapporteren en verantwoorden is ruimte nodig om te kunnen experimenteren en ontdekken. Naast erkenning voor wat we wèl weten zullen we ruimte moeten maken voor niet-weten. Voor inleven en verbinden naast ratio en analyse. Voor outcome en toegevoegde waarde, naast output en resultaat.

Zaken als empathie, humor en verwondering zijn daarin cruciaal. En niet alléén om aan te sluiten op de nieuwe orde. Het zijn basale menselijke waarden: fundamenteel voor geluk, betrokkenheid, plezier en het gevoel dat we ertoe doen.

Does it spark joy? Wat een uitstekende opruimfilosofie, óók voor op het werk. Tijd om overbodige regels en normen door de shredder te halen. Om te gaan spelen, experimenteren en ontdekken.

Mijn nieuwe boek Dirty Desk Day heb ik geschreven om energie en plezier op het werk een impuls te geven. Omdat ik geloof dat dat keihard nodig èn mogelijk is. Want hoewel overtuigingen vastgeroest zijn en het geloof in de KPI nog behoorlijk heilig is, kan iedereen zelf op kleine schaal al bijdragen aan het herstel van aandacht, plezier en zin.

Dus: nodig eens iemand uit voor een potje blaasvoetbal aan je bureau. Loop eens een kwartiertje stage bij je collega. Houd eens een verwonderrondje aan het begin van een vergadering. Of experimenteer eens met de eigenschappen van je favoriete stripfiguur.

Wat ga jij doen?
Alles is ok. As long as it sparks joy.

 

Jacky van de Goor werkt als organisatieadviseur, onderzoeker en auteur aan vitale organisaties. Zij is gefascineerd door de manier waarop we op het werk gewoontes creëren waar niemand gelukkig van wordt, maar waar we hopeloos in vast komen te zitten. Jacky is auteur van het recent verschenen Dirty Desk Day (Thema, 2015) en Hartelijk georganiseerd (Academic Service, 2011). Meer informatie op www.legende-advies.nl


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image

Nog geen reacties geplaatst