Actueel

Geen verbinding

di 22 okt 2019 - Guido van de Wiel

"Aan de deur wordt niet gekocht."
"Nou, laten we dan maar snel naar binnen gaan!"


Aan die woorden moest ik denken toen ik laatst nul op mijn rekest kreeg.

Ik geef het toe. Ik ben nogal scheutig met het sturen van LinkedIn-uitnodigingen. Als ik iemand iets interessants zie posten, kan ik zomaar het volgende moment op 'send' drukken om met iemand te linken. Als ik in een bio onder iemands naam een prikkelend citaat zie staan, gaat mijn hand al naar de uitnodigingsknop. Originele combinaties van vakgebieden hebben op mij diezelfde uitwerking, interessante artikelen van anderen ook en ieder die een reactie geeft op wat ik zelf schrijf, loopt het risico op een invite mijnerzijds.

Nu werd een LinkedIn-uitnodiging van mij onlangs afgewezen. Dat kan natuurlijk. Soms schrijven mensen me: ik link graag alleen met mensen die ik ken. Nu vind ik dat ik mezelf niet eens werkelijk ken, dus met die voorwaarde zou het snel afgelopen zijn tussen mij en de rest van de wereld. Maar fair enough. Tuurlijk. Ik las wat hij schreef: “Hallo Guido, Ik wil op dit moment geen verbinding met je maken omdat ik niet het idee heb dat je voor mij een meerwaarde levert. Groet, Voornaam Achternaam” Daaronder stond zijn functie en status en die luidde: softwareontwikkelaar bij Beschikbaar.

LinkedIn creëerde daarmee een niet helemaal soepel lopende zin, maar de strekking ervan was duidelijk. Hij had nu geen baan, maar was – gezien zijn eerdere projecten, functies en opdrachten – wel handig met computers, goed met data, fantastisch met programmeren en specialist op het gebied van BI.

En op die laatste afkorting bleef mijn blik hangen. BI: Business Intelligence. Het toeval wilde namelijk dat ik net een half jaar bezig was geweest met het schrijven van een managementboek voor een opdrachtgever die gespecialiseerd was op het gebied van Power BI. En het is waar, als organisatiepsycholoog zal ik nooit de finesses van dit technische vakgebied kunnen (of willen) doorgronden. Dan zou de hacker al snel van de dam zijn. Maar ik wist wel dat deze opdrachtgever van mij mensen zocht. Software ontwikkelaars nota bene. Omdat zij de stroom werk niet aan konden.

Dus nee, ik weet inderdaad niet waar de afkortingen SQL, ETL, CSS3 en SAP precies voor staan. Ook weet ik niet wanneer je deze technische termen in een zin alle vier betekenisvol zou kunnen gebruiken (alhoewel ik dat in de vorige zin toch voor elkaar heb gekregen). Maar ik kan wel vraag en aanbod bij elkaar brengen. Dat vind ik ook leuk om te doen, zo op zijn tijd.

Had hij de zin “Omdat ik niet het idee heb dat je voor mij een meerwaarde levert” vervangen door de vraag “Op welke manier denk jij dat je voor mij een meerwaarde zou kunnen zijn?”, dan had ik hem kunnen vertellen over het BI-bedrijf en de vacatures. Nu kreeg hij van mij als antwoord: “Prima!” En ging ik over tot de orde van de dag.

Deze afwijzing werd voor mij een vingerwijzing; een verhaal dat het perspectief opende naar het onbenut potentieel in ieder van ons. Een verhaal over onze niet-geleefde levens. Al die ontmoetingen die net niet tot stand zijn gebracht en die je leven hadden kunnen veranderen. De rijkdom van al die gemiste gesprekken waarvan we de consequenties nooit zullen kennen. De verbindingen die net niet tot stand zijn gekomen. En daarin speelt toeval een rol, maar maakt het ook uit wat je zelf doet en laat. Of je het leven binnenlaat met de deur wagenwijd open of dat diezelfde deur nog op het nachtslot zit. Hoe nieuwsgierig zijn wij naar de ander?

Ik zag ineens: wie blind een uitnodiging accepteert doet bijna hetzelfde als degene die blind een uitnodiging afwijst. Je bent daarna gelinkt of niet, maar in beide gevallen ben je niet verbonden. Ben je stellend of ben je vragen stellend? De vraag stellen is een antwoord krijgen. Een stellingname betrekken betekent dat de deur dicht blijft. "Aan de deur wordt niet gekocht."

Je krijgt wat je geeft. Wie afwijst, krijgt een afwijzing terug. Wie verbindt, loopt het prachtige risico verbonden te raken.

Als je je dromen voor je houdt, kun je blijven dromen. En als je je dromen deelt, ga je ze leven en worden ze met de hulp van anderen vroeg of laat werkelijkheid.  


Guido van de Wiel (Wheel Productions) is organisatiepsycholoog, ghostwriter en verbonden aan onder andere Verdraaide organisaties en de Veranderbrigade. Hij schreef boeken zoals Durf het verschil te maken, Organiseren met toekomst en Innoveerkracht. Executive coach bij meerdere business schools. www.wheelproductions.nl


 


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image

Nog geen reacties geplaatst