Actueel

HR staat voortaan voor het nieuwe vakgebied Humans & Robotics

wo 20 feb 2019 - Guido van de Wiel

Een DiabetesStation in het Erasmus Medisch Centrum dat bij patiënten betere resultaten behaalt dan de dokter van vlees en bloed. Robotic Surgery waarbij de robot de arts corrigeert als deze een onverhoedse beweging met de joystick maakt. De IBM supercomputer Watson die in het Memorial Sloan Kettering Cancer Centre al beter is in het diagnosticeren van kanker én beter kan adviseren welke behandeling bij welke patiënt zal gaan werken …

Het is tijd dat alle aankomende kruispunten van mens en robot, alle mogelijke samenwerkingen tussen tech en touch, zich in een eigen vakgebied gaan vertalen. Het vakgebied dat zich – nu nog informeel maar steeds vaker onontkoombaar – een plek verschaft tussen alles wat humaan gedaan wordt en wat technisch mogelijk is.

De samenwerking tussen technische en menselijke capaciteit blijft op dit moment nog vaak beperkt tot de invoering van iPads aan het bed van de patiënt of een interactieve app in het onderwijs. Maar we zijn aan onszelf verplicht om de robot, de techniek en big data een plek in onze bedrijven en instellingen te geven. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft door de inzet van big data en via datacratisch leren en ontwikkelen al levens gered. Dankzij slimme metingen die ze integreren in de hele keten van de ambulancezorg hebben ze de tijd tussen het moment dat iemand een hartinfarct krijgt en bij die patiënt een stent geplaatst wordt (from call to balloon) met maar liefst 20 minuten weten te verkorten. Dankzij slim gebruik van big data kwam aan het licht waar structureel nog tijdwinst was te boeken.

HR staat als afkorting in toenemende mate óók voor Humans & Robotics. Dit aanstormende vakgebied is in veel bedrijven en instellingen nog onontgonnen terrein en valt tussen de IT-afdeling en het POP-gesprek zomaar tussen het wal en het schip. Ondertussen is de opmars gaande. Wat te denken van het alweer twee jaar oude Avicenna dat met behulp van beeldherkenningstechnologie, Deep learning en Kunstmatige intelligentie de kleinste afwijkingen in CT-scans en radiologische beelden weet op te sporen en weet te duiden. Onderzoekers die met deze technologie in aanraking zijn geweest, geven een duidelijk advies aan radiolaboranten: “Embrace it and it will make you stronger. Reject it and it may make you irrelevant.”

Ook de relevantie en het bestaansrecht van de HR-afdeling zelf komt onder druk te staan als in het vakgebied van leren en ontwikkelen robotics, technologie en data geen prominentere plaats krijgen.

Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat je anders kunt kijken naar personeel en naar arbeidsomstandigheden. De Personal Assistent for Healty Lifestyle (PAL) is al op veel plekken de nieuwe “pal” van diabetes type 1 patiënten. De robot heeft alle tijd, hoeft geen pensioen op te bouwen, is zelf nooit ziek en zorgt dus voor een oplossing van het personeelstekort en de stijgende zorgvraag. Huisrobots als 21e eeuwse butlers voor bejaarden vergroten hun zelfredzaamheid en zorgen ervoor dat ze langer thuis kunnen wonen. Paro, een robot in de vorm van een zeehond, is effectief in het affectieve spectrum voor demente bejaarden. En LUCAS dan: LUCAS is een brede riem die samen kan trekken. Zodra deze band om de borst is geplaatst, kan LUCAS een hart reanimeren zonder dat er daarna nog een mens aan te pas hoeft te komen.

En ja, er duiken nieuwe dilemma’s op. Nieuwe morele afwegingen. Zo is er bijvoorbeeld een machine die bakstenen in het juiste patroon weet te shufflen, zodat er een straatpatroon ontstaat dat dit apparaat als een tapijtje tussen de betonnen opsluitbanden weet te draperen. Dat scheelt veel stratenmakers hun knieën en hun rug. Maar het kost ze mogelijk ook hun baan. De stratenmaker komt op straat te staan. Een straat die door een machine gelegd is, net als de laan waar hij wordt uitgestuurd.

Mijn advies aan deze stratenmakers? Bied je aan bij HR, want er is veel werk voorhanden om ook daar de stenen weg te halen, waar veel HR-medewerkers op dit moment onder leven. ▪

 

Guido van de Wiel (Wheel Productions) is organisatiepsycholoog, ghostwriter en verbonden aan Verdraaide organisaties en de Veranderbrigade. Hij schreef boeken zoals ‘Durf het verschil te maken’ (best verkochte verandermanagementboek van 2018), ‘Organiseren met toekomst’ en ‘Innoveerkracht’. Hij is executive coach bij TIAS School for Business and Society en bij RSM. Trendwatcher of the Year.

 

 

 


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image

Guido van de Wiel - donderdag 21 februari 2019

Gebruikte bronnen: Beek, D van (2019). Datacratisch werken. Kom in de verbetermodus met een datagedreven PDCA. Passionned Publishers, Leusden. https://www.diagnosticimaging.com/blog/deep-learning-medical-imaging-not-so-near-future https://www.lucas-cpr.com/nl/ https://www.mskcc.org/about/innovative-collaborations/watson-oncology https://www.researchgate.net/post/To_reduce_or_eliminate_the_hand_tremors_in_assistant_medical_robot_which_control_methodology_can_be_introduced https://www.researchgate.net/project/Personal-Assistant-for-a-Healthy-Lifestyle-PAL Maanen, H van (2015). Robotzeehondje helpt demente ouderen. Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:C2652 Wiel, GJL van de (2012). Diabetes What’s Up. De visie van Diabetes Nederland. Health Investment, Utrecht.