Actueel

Make Compliance Training Great Again

wo 21 nov 2018 - Ger Driesen en Jos Berden

Niemand houdt van compliance training, maar ook niet van Fipronil eieren. Niemand houdt van compliance training, maar ook niet van medische missers. Niemand houdt van compliance training, maar ook niet van milieuvervuiling. Compliance training is dus niet echt geliefd te noemen, maar we willen wel dat ‘onze’ piloot, chirurg en financieel adviseur op en top getraind zijn zodat ze hun werk veilig en secuur uitvoeren.

Compliance training is niet ‘sexy’, maar zeker cruciaal voor onze veiligheid en gezondheid. Daarom is het hoog tijd ‘to make compliance training great again’. Maar hoe doe je dat? Die vraag stond centraal tijdens het ‘fishbowl’-event waar 25 HRD-professionals aan deelnamen. Tijdens een fishbowl gaat een panel in gesprek met de deelnemers over een specifiek thema. Het panel bestond uit Aleksandra Zijlstra, Petra Peeters, Eric Schuiling en Maarten Hoekstra die allemaal vanuit een specifieke invalshoek hun inzichten en ervaringen deelden met de deelnemers. Dat leidde tot boeiende en interessante discussies waarbij ook de deelnemers zeer actief hun visies en vragen deelden.

Petra Peeters vertelde over het ‘Lezen, Leven, Leren’ model. Bij compliance moet je soms informatie goed tot je nemen door ‘lezen’, soms is sturing belangrijk en moet je gedrag ‘leven’ en soms gaat het echt om nieuwe kennis en vaardigheden die je moet ‘leren’.

Aleksandra Zijlstra gaf het belang aan dat we goed begrijpen dat compliance vanuit verschillende invalshoeken op ons af komt. Regels vanuit risicomanagement of regels vanuit overheden. Dat inzicht helpt bij een effectieve aanpak.

Maarten Hoekstra deelde inzichten vanuit mooie projecten waar hij mij bezig is en hoe hij gedreven bezig is om compliance training op een slimme en relevante manier in te zetten. Zijn advies is om te focussen op ‘wanneer’. Op zoek naar het ‘moment van de waarheid’ - dat herkennen en dan weten wat je moet doen.

Eric Schuiling deelde zijn visie door middel van de metafoor van de scheidsrechter bij een voetbalwedstrijd. Hij legde de nadruk op belangen van verschillende partijen, het spel, de spelregels, en de rol van de scheidsrechter in het naleven van de spelregels.

Hier kun je meer lezen over dit fishbowl-event via de blog ‘het meerkoppig beest dat compliance heet’. Daarin komen de panelleden en enkele deelnemers aan het woord met hun inzichten en ideeën over compliance training.


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image

Nog geen reacties geplaatst