Actueel

Ruim helft young professionals verandert binnen 2 jaar van baan vanwege onvrede doorgroeimogelijkheden

di 18 feb 2020

Bijna tweederde van de young professionals op de arbeidsmarkt verlaat binnen twee jaar de eerste baan, uit onvrede over doorgroeimogelijkheden en de bedrijfscultuur. Dat blijkt uit een onderzoek van het Brits-Nederlandse online carrièrenetwerk Magnet.me.

61% van de hogeropgeleiden verandert al binnen 2 jaar van eerste werkgever. Ruim 80% van hen doet dat uit eigen beweging. Iets meer dan de helft van hen, 35% van het totaal, vertrekt zelfs binnen een jaar en 12% van de onderzochte ‘young professionals’ bleef niet langer dan 6 maanden bij de eerste werkgever.  De helft van hen verwacht de komende 2 jaar (opnieuw) van werkgever te veranderen. Magnet.me Co-founder Vincent Karremans: “Deze cijfers liegen er niet om: de zogeheten baanmobiliteit is fors. Veel forser dan werkgevers wenselijk vinden. Zij willen young professionals gemiddeld graag minstens drie jaar vasthouden. Er is dus een behoorlijke mismatch in de markt.”

Doorgroeimogelijkheden en bedrijfscultuur
De belangrijkste bronnen van ontevredenheid zijn doorgroeimogelijkheden en de bedrijfscultuur. Opvallend is dat dit veel vaker geldt voor vrouwen dan voor mannen: zij zijn, in belangrijke mate door deze twee factoren, veel vaker ontevreden in de huidige baan (65%) dan mannen (35%). Karremans: “Vrouwen zijn dus veel vaker ongelukkig door de bedrijfscultuur en ervaren veel vaker beperkte doorgroeimogelijkheden dan mannen. Daar moeten werkgevers mee aan de slag.” Andere veelgenoemde bronnen van ontevredenheid zijn begeleiding (48% van de respondenten), salaris (37%) en collega’s (25%). Over de inhoud van de baan zelf is de ontevredenheid opvallend klein.

Kansen voor MKB
Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL voor Ondernemers, ziet in de onderzoeksresultaten een grote kans voor het MKB: “Veel hoogopgeleide young professionals kiezen in eerste instantie voor grotere werkgevers, vanuit de verwachting dat ze daar de meest steile leercurve zullen hebben. De breedte waarin men zich kan ontwikkelen valt vervolgens echter juist tegen. In kleinere organisaties in het MKB, is die mogelijkheid van een bredere ontwikkeling en betrokkenheid bij het totale bedrijfsproces er des te meer. Dus: het MKB zou er goed aan doen hierop in te spelen.” (bron: HRpraktijk)


Volledige Magnet.me rapport Drijfveren, baanmobiliteit en professionele voorkeuren van young professionals in Nederland


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image

Nog geen reacties geplaatst