Actueel

Vijf tips om te starten met het faciliteren van online leren

di 22 aug 2017 - Ger Driesen

Waarom?
Steeds meer van onze dagelijkse activiteiten doen we online. Meer en meer aspecten van ons werk vinden online plaats. Het is daarom niet vreemd dat we ook steeds meer online leren. Voor aanbieders van trainingen, cursussen, workshops, leergangen en ander leervormen is het lang niet altijd gemakkelijk om de stap naar ‘online’ te maken. Daarom vind je hier vijf tips om met het ontwikkelen en faciliteren van online leren aan de slag te gaan.

Tip 1: Houd je hoofd koel
Om je te informeren kun je een beurs bezoeken ne alternatieven bekijken. Laat je niet overdonderen door alle mooie technologie, software, apps en platformen die er zijn. Zoek gericht en maak vooral gebruik van goede ervaringen van collega’s in het werkveld. Kijk daarbij niet alleen naar hun oplossing maar probeer ook hun specifieke context goed te begrijpen.

Tip 2: Begin klein
Het is niet nodig – en wellicht ook niet het meest effectief om direct je huidige aanpak los te laten en helemaal over te schakelen naar online. Kleine, relevante online onderdelen aan je ‘mix’ toevoegen en kijken wat werkt, is een prima aanpak. Kies bewust een leerdoel of prestatie knelpunt dat je wil helpen oplossen en kies bewust een online technologie je wilt toepassen.

Tip 3: Begin slim
Als jouw organisatie niet klein kan of wil beginnen en ‘helemaal om wil’, pak het dan slim aan. Werk samen met anderen, houd alle betrokken stakeholders op de hoogte van hetgeen je ontwikkelt en vraag tussentijds feedback. Test ontwerpen en delen van je online aanpak tussentijds met eindgebruikers.

Tip 4: Verwar technologie niet met ‘magie’
De mogelijkheden die technologie kan bieden voor online leren zijn vandaag de dag indrukwekkend. Toch is technologie geen magie. Technologie kan een geweldig hulpmiddel zijn om een goed ontworpen leerinterventie online te faciliteren. Het opleidingskundig design vormt de basis.

Tip 5: Sta open om ook zelf te leren
Niet iedere learning & development professional is dol op technologie of daarvan nature in geïnteresseerd. Een ‘open mind’ voor technologie en technologische ontwikkelingen is zeker relevant nu technologie een steeds meer prominente plaats inneemt in ons dagelijks leven. Daarbij is belangrijk dat learning en development professionals zichzelf de kans geven en open staan om zelf te leren. Dat lijkt voor de hand liggend maar dat is het niet altijd – zeker niet als het je primaire ‘drive’ is om het leren van anderen te faciliteren.

Deze tips zijn gebaseerd op de blog en podcast ‘How to start with online learning’ door Stef Scott, Ross Garner (GoodPractice) en Ger Driesen die je hier kunt vinden. 


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image

Corjan - vrijdag 25 augustus 2017

Fijn stuk, Ger.