Actueel

Weggeefactie: Verborgen verbanden

Systemisch kijken in organisaties

di 17 jan 2023

Herken je dit?
- Je wilt het verschil maken, maar onzichtbare krachten lijken je tegen te werken.
- Nieuwe initiatieven gaan steeds weer ten onder aan procedures.
- Je doet al snel weer datgene waarvan je je voornam het niet meer te doen.
- Je raakt er moedeloos van: waarom verandert er nooit écht iets in organisaties?

Overal waar mensen met elkaar te maken hebben, vormen er systemen. Jijzelf bent onderdeel van het systeem én hebt invloed op het systeem. Organisaties zijn systemen waar veel onderlinge verbanden en relaties spelen. Onder het mom van organisatiecultuur blijft een groot deel ervan onzichtbaar. Welk systeem zit er onder de oppervlakte? En welke verborgen verbanden, invloeden en emoties spelen mee?

Systemisch werken is in de psychologie reeds gangbaar, maar de vertaling naar de werkvloer is vrij nieuw. Terwijl systemisch kijken en verborgen verbanden ontrafelen essentieel is om verandering tot stand te brengen. Systemisch kijken maakt namelijk helder wat er onder de oppervlakte speelt. Zodat je daar gebruik van kunt maken in plaats van steeds tegen hetzelfde aan te lopen. En zo kun je eindelijk écht verschil maken.

Verborgen verbanden leert je systemisch kijken op basis van wetenschap geïnspireerd door grote denkers uit de psychologie en organisatiekunde en jarenlange praktijkervaring. De voorbeelden van dagelijkse kantoorsituaties en oefeningen helpen je mensen te leren doorgronden en verbanden te herkennen.Je leert zien wat niet gezien wil worden, maar er wel is en veel invloed heeft op wat er gebeurt. Ook ga je je eigen verbanden begrijpen en het effect ervan op een ander.  De wereld om je heen wordt daardoor duidelijker. Je weet waarom dingen niet lukken en waarom mensen reageren zoals ze reageren. Je kunt het benoemen en er mee aan de slag. 

Margreet Oostenbrink heeft meer dan 25 jaar ervaring als manager en directeur bij grote bedrijven. Vanuit haar bedrijven MOVINC en Flow2Move vervult ze deze rollen tegenwoordig op interim basis, aangevuld met coaching en training. Door organisaties systemisch te laten kijken brengt ze wat verborgen is aan de oppervlakte waardoor er eindelijk echt impact gemaakt kan worden.

In samenwerking met S2 uitgevers mogen we drie exemplaren van dit boek weggeven. Deze weggeefactie loopt tot en met 1 februari. Winnaars worden per e-mail geïnformeerd.

Klik hier om mee te doen aan deze weggeefactie


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image

Ruby Dickhoff - vrijdag 20 januari 2023

Systemisch kijken als je ergens de vinger niet op kunt leggen. Erg interessant!

Esther Jorna - vrijdag 20 januari 2023

Ben en heb net een opdracht aan de hand waarvoor ik dit boek met inzichten goed kan gebruiken

Jeannette van Duin - donderdag 19 januari 2023

Interessant

Trijntje - donderdag 19 januari 2023

Zooo herkenbaar!!

Jasper de Jonge - donderdag 19 januari 2023

Dit lijkt me een heel belangrijke. Eindelijk grip op dit soort issues!

Miranda Raaijmakers - donderdag 19 januari 2023

Oh wat een mooie aanvulling is dit op de opleiding die ik nu doe!! Ik word bij het Hellinger Instituut helemaal ondergedompeld in systemisch werken, en ik ben zo enthousiast!

Jan Ausum - donderdag 19 januari 2023

Voelbaar aanwezig maar vaak ongrijpbaar!

Kathy - donderdag 19 januari 2023

'If you always do what you always did... ...' zelfs dat inzicht is niet voldoende voor een grondige change.... Wat zegt de energie? Zo benieuwd om daar meer over te weten!

A. van der Woude - donderdag 19 januari 2023

Ik ben benieuwd naar het boek!

Carolyn Pouw - donderdag 19 januari 2023

Je denkt bijna het zal wel aan mij liggen dat de initiatieven geen doorgang vinden of een jaar later omdat een andere collega het heeft ingebracht wel. Het zaadje is danwel door mij gepland. Ik hoop heel erg dat ik dit boek mag winnen.

Nelly Kempe - donderdag 19 januari 2023

Geweldig! Ik weet dat het er is, maar dan: hóe ga ik ermee om? Lijkt me een prachtig boek!

peter van oosterhout - donderdag 19 januari 2023

heel herkenbaar, ben benieuwd naar aanknopingspunten

Rene - donderdag 19 januari 2023

Ja, graag

Jeanette Klop - donderdag 19 januari 2023

Zeker interessant onderwerp, je krijgt normaliter die onderstromen niet zo duidelijk op tafel. Als systemisch werken daar wel mogelijkheden voor biedt ben ik heel benieuwd.

Herman Derks - donderdag 19 januari 2023

Die onzichtbare krachten, die verstoren mega veel veranderingen. Ik ben heel benieuwd naar de verdere inhoud

Dorien van Leeuwen - donderdag 19 januari 2023

-

Heleen Verduin - donderdag 19 januari 2023

Wat een super interessant onderwerp! Het zou heel helpend zijn als je mensen op deze niet veroordelende manier inzicht geeft, zodat ze daadwerkelijk patronen kunnen doorbreken en weer de eigen regie kunnen pakken. Ik zou daar graag meer over weten dmv dit boek.