Actueel

Weggeefactie: Zet je tanden in de WOR

Het eerste OR-boek dat je met een glimlach leest

di 22 okt 2019

De OR zeg je? To be or not to be ken ik wel. Maar wat is de OR? OR is de afkorting van Ondernemingsraad. Elke organisatie in Nederland met meer dan 50 medewerkers is wettelijk verplicht een OR te hebben. De wet op de ondernemingsraden (WOR afgekort) uit 1950 is daarbij de leidraad. En zoals het met elke wet gaat, gaat het ook met de WOR. Niemand leest hem helemaal, niemand weet exact hoe die geïnterpreteerd moet worden in de dagelijkse situaties.

 

Wat moet je met de WOR? Wat kan je met de WOR? Wat mag je met de WOR? Vragen die OR-leden vaak stellen. Die vragen kreeg ook JOhan Berends vaak gesteld. JOhan is trainer, adviseur van ondernemingsraden. Hij heeft vanaf 2012 zijn eigen scholingsbureau Metamorfase. Ooit was hij zelf lid van de OR van Fortis Bank Nederland. Door zijn jarenlange praktijkervaring in de begeleiding van ondernemingsraden drong het zich aan hem op om een leesbaar en praktisch boek te schrijven.

 

Het boek bevat o.a. vragen en antwoorden over:

  • Hoe wordt je lid van de OR?
  • Welke rechten heeft de OR?
  • Mag een echtpaar in de OR?
  • Hoe organiseer je de verkiezingen?
  • Wat kost een OR eigenlijk?
  • Hoe wordt je een sterke OR?
  • Hoe betrek je de medewerkers bij het OR-werk?
  • Wie kan de voorzitter zijn van de OR?
  • Is alles geheim wat je hoort in de OR?
  • Wat moet de OR vinden van het rookbeleid?

 

Deze en nog tal van andere vragen zijn de aanleiding geweest om het boek ‘Zet je tanden in de WOR’ uit te brengen. De eerste druk is al bijna uitverkocht. De eerste referenties van lezers variëren van ‘fijn dat je aan de hand van vragen en antwoorden de WOR leert kennen’ en ‘heerlijk om zo te lezen over en te kijken naar de WOR en het werk in de ondernemingsraad’ en ‘nu snap ik wat een OR kan bijdragen aan betere besluitvorming’.
 

Het boek bevat 26 relevante vragen van OR-leden die JOhan in zijn geheel eigen stijl voorziet van overwegingen, praktische adviezen en daar waar zinvol een handige template. Het boek bevat ook cartoons die de persoonlijke anekdotes van JOhan illustreren. Een boek wat je uiteindelijk met een glimlach weglegt.

 

In samenwerking met Johan Berendsen mogen we vijf exemplaren van dit boek weggeven. Deze weggeefactie loopt tot en met dinsdag 5 november. Winnaars worden woensdag 6 november per e-mail geïnformeerd. Klik hier om mee te doen aan deze weggeefactie.

 


Over JOhan Berends
Johan Berends is OR-coach, trainer en nu dus ook auteur. Na circa 20 jaar werkzaam te zijn geweest in de financiële dienstverlening begon hij in 2012 zijn eigen trainingsbureau Metamorfase. In zijn begeleiding gaat hij ervan uit dat een ondernemingsraad – na een professionele duw van hem – zelfstandig goed werk kan leveren. Inmiddels is hij een zeer ervaren OR-coach die kiest voor een pragmatische insteek om ondernemingsraden te professionaliseren.

 

 


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image

Nog geen reacties geplaatst