Actueel

Word een betere trainer met 8 tips van de beste opleiders

wo 22 nov 2017

Trainingen zijn investeringen in menselijk kapitaal en carrières. In de aanloop naar de Beste Opleider van Nederland-uitreiking vroeg Intermediair.nl om advies aan de opleiders die zich tot de beste van Nederland mogen rekenen. Acht tips voor een goede kennisoverdracht als je zelf een training geeft.

 1. Meet je publiek
  Maatwerk is belangrijk. Meet van tevoren het niveau van je leerlingen. Zo bereik je dat je geen praatje houdt dat mensen al kennen. Elk bedrijf is anders, gebruik daarom cases van het eigen bedrijf zodat de kennis kan worden toegepast en relevant is. Zorg hierbij ook voor interactie, zo ‘meet’ je of informatie wel is binnengekomen en verwerkt wordt.
   
 2. Maak denkfouten inzichtelijk
  Door de jaren heen komen er structurele denkfouten op de ‘harde schijf’ van mensen. Dingen die als het ware verkeerd zijn geprogrammeerd. Dit leidt tot blikvernauwing bij de cursist. Als trainer kun je hier tegenaan lopen. Pas als je deze structurele fouten inzichtelijk maakt aan de cursist, is er ruimte vrij om nieuwe dingen te leren.
   
 3. Geef feedback op de juiste manier, in drie stappen:
  Omschrijf het ‘verkeerde’ gedrag op een objectieve manier. Geef de consequenties van dit gedrag of de ‘gevoelens’ die door dit gedrag bij een ander kunnen ontstaan. Geef een oplossing of maak het gepaste gedrag duidelijk. Zo voorkom je dat mensen zich persoonlijk aangevallen voelen. Als je moeite hebt met het geven van je mening en het stimuleren van verandering in anderen, dan is een assertiviteitstraining aan te raden.
   
 4. Test altijd iets nieuws
  Geef je vaak trainingen? Probeer constant iets nieuws in je training. Test kleine anekdotes, nieuwe vragen of oefeningen. Enthousiaste reacties? Schotel het dan voortaan standaard voor.
   
 5. Maak grappen
  Het is belangrijk om humor in je training te verwerken. Zo houd je het luchtig. Lang informatie verwerken vergt veel ‘brainpower’ en daarom is het moeilijk voor mensen om zich constant te kunnen concentreren. Humor zorgt voor kleine ‘pauzes’ om je aandacht erbij te houden. Veel public speaking experts en trainers hebben al een training presenteren met humor gevolgd.
   
 6. Zorg voor autoriteit
  Laat je niet onderbreken, sta in een machtige brede positie, voorkom dat je nerveus overkomt en maak grappen. Geef een korte inleiding over wat je allemaal al hebt bereikt om het publiek te laten weten dat ze wat aan je hebben. Hou het luchtig en kort, zodat je niet arrogant overkomt. Ga hierna snel over op wat je kunt betekenen voor het publiek.
   
 7. Meet de effectiviteit van je training
  Een nulmeting is handig om het niveau aan te passen (zie tip 1) en om te weten hoeveel effect je training daadwerkelijk heeft. Doe dus een nameting om te kijken of de stof blijft hangen.
   
 8. Vergaar feedback voor jezelf
  Verspreid een survey aan het einde van de les. Gebruik hierbij de psychologie van Cialdini: vraag mensen van tevoren of ze feedback willen geven. Als ze ja zeggen, zijn ze eerder geneigd zich aan die belofte te houden. Als je moeite hebt met feedback, zijn er ook allerlei trainingen om feedback te leren geven of ontvangen.

Samenvattend: weet wat je cursisten al weten, zodat je training relevanter is. Geef ze zo veel mogelijk feedback op een goede manier, maar kijk ook zelf in de spiegel en laat je leerlingen jou feedback geven. Om de concentratie erbij te houden, houd je het luchtig met grappen en moet je autoritair zijn zodat er geluisterd wordt. Vergeet ten slotte niet te meten of de kennis is blijven plakken en wordt toegepast; dat is immers het hele doel van een training.

Bron: Intermediair.nl


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image

Nog geen reacties geplaatst