8 manieren om veerkracht te trainen

Actueel

di 13 apr 2021

Covid-19 maakt dat iedereen zich geconfronteerd voelt met kleine of grote problemen. Thuis omdat je ineens met elkaar school, werk, huishouden en je relatie te managen hebt op een paar vierkante meters. Of met je collega’s die je ineens alleen nog maar virtueel ziet. En mogelijk maak je je enorme zorgen over je business omdat die nu stil gevallen is. En dan hebben we het nog niet eens over gezondheidsproblemen van de kwetsbaren onder ons. Grote en kleine problemen waar niet iedereen hetzelfde op reageert. De een voelt zich uit het veld geslagen en machteloos; de ander blijft positief en toekomstgericht. En dat kan ook nog eens wisselen per dag. Waar komt dit verschil vandaan? Het antwoord is: veerkracht.

Veerkracht is het vermogen om goed om te gaan met moeilijkheden, tegenslagen en veranderingen. Dit betekent niet dat je altijd maar sterk moet zijn en nooit gevoelens van teleurstelling of wanhoop mag hebben. Het betekent dat je in staat bent om na een tegenslag weer ‘terug te veren’. Terug te veren naar de oorspronkelijke positie of zelfs verder, om ergens sterker uit te komen. Veerkracht helpt dus niet alleen om met uitdagingen om te gaan maar ook om te groeien. 

Veerkracht is niet statisch. Het is geen kwestie van ‘je hebt het’ of ‘je hebt het niet’. Het kan van moment tot moment verschillen en je kunt het trainen als een spier. Sterker worden, groeien in je veerkracht, gaat je helpen komende tijd. Hoe doe je dat? Door te oefenen. Net zoals je je spieren traint. Je doet weliswaar geen oefeningen in de sportschool maar je doet mentale work-outs om je geest te trainen.

Veerkracht bestaat uit 8 dimensies en je kunt iedere dimensie apart trainen. Elke dag. Elke afzonderlijke verbetering versterkt het geheel en maakt je krachtiger in het omgaan met moeilijke tijden.

1. Emotiemanagement
Het is een wirwar aan positieve emoties en negatieve emoties deze dagen. Een goede oefening is om ze eens bij te houden in een dagboek. Het maakt je bewuster van hun bestaan, je kunt er daardoor ook even afstand van nemen. En je kunt ze uitspreken naar anderen. Dat verlicht.

2. Empathie
Inleven in anderen is de sleutel hier. Klappen voor zorgmedewerkers, 180 radiostations die het nummer ‘you never walk alone’ draaien. Voorbeelden van empathie. Oefening hier is om te balanceren tussen in- en meeleven (familie, vrienden, collega’s): bij wie voel je je betrokken, en bij wie ook niet. Want je kunt niet al het leed op je schouders nemen.

3. Zelfbeeld
Hoe zeker voel je je van jezelf in deze dagen? Hoeveel vertrouwen heb je in jezelf dat je hierdoor heen komt? Een goede oefening is om te benoemen waar je jezelf positief verbaast. En wat je goed doet in deze dagen. Ben zo specifiek mogelijk: beschrijf de situatie, wat je deed en welk effect het had. Welke nieuwe kwaliteiten ontdek je bij jezelf?

4. Persoonlijkheid
Omgaan met verandering past de ene persoon wel, de ander veel minder. Het feit dat allerlei patronen, ritmes en gewoonten ondersteboven zijn gegooid, kan je van de wijs brengen. Tip hier is om nieuwe structuur te bouwen die je houvast geeft. Opstaan op dezelfde tijd, dagelijks rondje supermarkt, calls op gezette tijden. Nieuwe to-dolijstjes met dingen die je wel kunt doen. Kijk wat jou helpt aan ankers op de dag en in de week.

5. Levenservaring
Hoe meer je al hebt meegemaakt, hoe beter je zult kunnen opvangen wat er nu gebeurt. Heb je gedacht dat het leven maakbaar is, dan kom je nu van een ‘koude kermis thuis’. Het brengt je wel weer tot de essentie terug. Goede oefening hier is om te benoemen wat echt belangrijk voor je is dit moment. En hoe deze waarden dagelijks aandacht krijgen van je.

6. Optimisme
Kansen en lichtpuntjes blijven zien. Gelukkig zijn er dagelijks mooie initiatieven die je kunt volgen via de media. Maar ook kleine ontmoetingen buiten kunnen je licht maken. Tip is om dagelijks de dankbaarheidsoefening te doen. Jezelf simpel af te vragen: waar ben ik dankbaar voor – ook al is het zo onzeker om je heen?

7. Probleemoplossend vermogen
Het zijn nieuwe omstandigheden die om nieuwe oplossingen vragen. Dat geldt voor de dagelijkse gang van zaken: Wanneer heb ik contact met mijn collega’s? Hoe plan ik het onderwijs van mijn kinderen in? Wanneer bel ik mijn ouders even? Maar het geldt ook voor de langere termijn: hoe gaat dit uitwerken op mijn professionele toekomst? Tip is om kleine doelen te maken: wat wil ik einde dag in ieder geval voor elkaar gebokst hebben? Dat geeft je een gevoel van grip in de chaos. En misschien kun je al wat gaan schrijven aan scenario’s voor de toekomst: wat als…

8. Vernieuwen
Nieuwe omstandigheden vragen om nieuw gedrag. Uitproberen. Want dit heb je niet eerder meegemaakt dus liggen er geen scripts. Oma die met een IPad gaat werken om de kleinkinderen te kunnen zien. Online teamsessies. Thuisonderwijs. Tip is om zoveel mogelijk naar anderen ook te kijken hoe zij  dit doen. En de kunst af te kijken. (bron: HRpraktijk)