Waar moet je op letten als je een (online)training of -cursus gaat kopen?

Actueel

ma 17 mei 2021

Aan jezelf werken door een training of cursus te doen geeft niet alleen persoonlijke voldoening, het vergroot ook je kansen op de arbeidsmarkt. Veel opleidingen volg je tegenwoordig via e-learning. De keuze is enorm, dus moet je je vooraf goed oriënteren.

De grenzen gaan langzaamaan weer open, maar het boeken van een verre of lange vakantie lijkt nog riskant. Komende zomer is daarom het ideale moment voor een training of cursus, bijvoorbeeld om wat actuele skills te leren, zoals werken met Microsoft Teams of pitchen. Die lessen volg je in deze tijd vooral online. Er zijn meer dan 8.500 cursussen en trainingen die je volledig online kunt doen. Met e-learning bepaal je zelf waar en wanneer je wil leren, helemaal in je eigen tempo en plaatsonafhankelijk. Veel vrijheid dus. Toch zijn er wel wat zaken waar je goed op moet letten, want het aanbod verschilt enorm in prijs, kwaliteit, intensiteit, flexibiliteit en gebruikte lesmethode(n).

Bestudeer je studie
Verzamel vooraf zoveel mogelijk informatie over de training of cursus waarin je geïnteresseerd bent. Aanbieders hanteren niet alleen verschillende prijzen, ook hun leermethoden kunnen flink uiteenlopen. Neem hiervoor de tijd, want een opleiding kost (meestal) geld, en dat wil je zo goed mogelijk besteden. Vraag de gratis brochures aan, kijk naar de keurmerken, de moeilijkheidsgraad, en let erop dat de studie past in je schema; kun je er wel voldoende tijd voor vrijmaken, en krijg je de cursus op tijd af voor je volgende carrièrestap?

Welke aanbieder?
Er zijn steeds meer aanbieders van onlinecursussen en -trainingen. Selecteer deze daarom zorgvuldig. Vaak richten de aanbieders zich op een specifieke doelgroep of sector, zoals finance of IT. Sommige richten zich vooral op praktische cursussen, andere juist op theoretische. Er zijn er die uitsluitend met videocursussen werken of die helemaal klassikaal werken. Let vooral op accreditaties, want die kunnen enorm verschillen. Niet alle aanbieders geven je na afronding van de cursus een (geaccrediteerd) certificaat, terwijl jij dat misschien wel nodig hebt in je volgende functie.

Niet kopen maar abonneren
Abonnementen zijn het businessmodel van nu. We streamen muziek en films, maar ook voor trainingen en cursussen kun je een abonnement afsluiten. Een abonnement voor onbeperkt leren is ideaal voor mensen die niet eenmalig maar continu hun kennis en vaardigheden willen verbeteren. Vaak hanteren de leerplatformen een maandelijks of jaarlijks vast bedrag. Daarvoor kun je dan onbeperkt leren. Een jaarabonnement is relatief goedkoper dan een maandabonnement, maar je zit er wel langer aan vast. Beoordeel dus vooraf hoeveel van de aangeboden trainingen en cursussen op een leerplatform voor jou interessant zijn.

Motivatie
Zorg dat je gemotiveerd bent én blijft. Het heeft geen zin om halfbakken een cursusje erbij te doen. Je moet voordat je je studie selecteert echt geloven dat je deze afmaakt en een einddoel in zicht hebben, zoals een betere baan vinden of het starten van een eigen bedrijf. Er zijn veel manieren om je aandacht er van begin tot eind bij te houden, bijvoorbeeld het creëren van een fijne werkplek en het inplannen van je studiemomenten. Een opleiding kan best veel kosten, zonde om die dan niet succesvol af te ronden. 

Samen of solo?
Alleen is maar alleen. Een onlinetraining of -cursus is flexibel, maar het kan best een eenzame bezigheid zijn. Het kan enorm stimuleren om je studie samen met anderen te doen. Wil je op afstand toch dat klasgevoel krijgen, kijk dan eens naar MOOC’s (massive open online courses), webinars of online classrooms. Dit zijn lesvormen waarbij mensen gelijktijdig online samen met elkaar leren. (bron: Intermediair)