Writer’s block? 3 tips om je pen weer op te pakken

Actueel

ma 30 aug 2021

Heb je eindelijk tijd en rust gevonden om te gaan tikken, laat je creativiteit je in de steek. Wat moet je doen je als je al dagen naar je toetsenbord zit te turen? Schrijftrainer Marieke Grasboer deelt haar drie beste tips om uit je writer’s block te komen.

1. Verhoog de druk
Misschien niet de meest verantwoorde tip, maar wel eentje die goed werkt: werk onder druk. Er wordt niet voor niets gezegd dat diamanten onder druk ontstaan. Hoe je die druk opvoert? Dat kan gewoon kunstmatig. Zo begin ik bijvoorbeeld vaak met schrijven nét voordat ik de trein moet halen of een afspraak heb. De sluitingstijd van een lunchtentje of bibliotheek kan ook wonderen doen. Het moet in ieder geval een échte deadline zijn. Een timer zetten werkt voor mij bijvoorbeeld niet: die kun je zonder consequenties negeren.

2. Schrijf IETS
Tijdens een writer’s block kijk ik vaak letterlijk naar mijn toetsenbord en weet ik niet waar ik moet beginnen. Wat wordt mijn eerste zin, eerste woord, eerste letter zelfs? Ik weet het niet. Dit gevoel van onmacht zorgt ervoor dat ik maar helemaal niet meer schrijf. En zo duurt de writer’s block alleen maar langer.

Gelukkig kwam ik jaren geleden de free writing-techniek tegen. Dat je niet direct een vijfsterren-roman aflevert, betekent namelijk niet dat je dan maar helemaal niets meer moet doen. Free writing houdt in dat je voor een bepaalde tijd (bijvoorbeeld een minuut) continu schrijft. Wat dat is, maakt niet uit. Het mag onsamenhangend en inhoudsloos zijn, het mag lelijk en nietszeggend zijn, als je maar schrijft.

De free writing-techniek zorgt ervoor dat je in ieder geval weer durft te schrijven. Je went aan de handeling en verlaagt de drempel om later écht aan de slag te gaan.

3. Verander van omgeving
Vastzitten in je schrijven hangt vaak samen met vastzitten op een (werk)plek. Om nieuwe zinnen te kunnen schrijven, heb je nieuwe indrukken nodig. Probeer daarom eens een nieuwe schrijfplek uit. Die nieuwe plek kan ook al ‘gewoon’ binnenshuis zijn. Heb je al eens gewerkt vanaf de bank, vanuit de tuin, het balkon, de vensterbank? Neem je laptop eens mee naar de steiger aan het water, dat bankje om de hoek of het park iets verderop.

Mocht je de luxe hebben, dan raad ik je zeker aan om ook eens te schrijven vanuit een ander huis of een andere stad. Kijk hierbij vooral naar wat voor jou werkt. Heb je rust nodig of houd je juist van drukte om je heen? Wil je altijd in de buurt zijn van je koffiezetapparaat of lukt een uurtje zonder ook wel? Hoe dan ook: verandering van spijs doet schrijven. (bron: Intermediair)