Geluk december 2016

 

 

DSOPGAVE ‘GELUK’ (december 2016)

 • Geluk, Gerard van der Molen
 • Trainerstool: De programmeerkristal, Silvia Blankestijn
 • Geluk van 9 tot 5, Kathelijn Bakker
 • Geluk is te trainen!, Veronique Kilian
 • Ongelukkig op de werkvloer, Astrid de la Fuente & Cristel van de Ven
 • Gericht op weg naar meer geluk, Marco Karman
 • De vijf kenmerken van gelukkige organisaties, Anne Dijkman en Nora El Maanni

WETENSCHAP

 • Geluk als motor, Lidewey van der Sluis
 • “Zorg voor autonomie, schrap overbodige regels” -Interview met prof. dr. Ap Dijksterhuis, Eline Steenhuisen & Judith Droste
 • “Is ontplooiing de diepste menselijke motivatie?” – Interview met prof. dr. Jan Auke Walburg, Astrid de la Fuente
 • 7 red flags: verhoogde kans op fraude en corruptie, Alex Straathof & Erik Essen & Wouter Smit
 • Promotie: Global career mobility, repatriation and career success of Dutch and Indian professionals, Reimara Valk
 • Promotie: Kan iedereen dit bijbenen?, Jos Sanders

VARIA

 • Column: Ongelukkig zijn is prima, Jeffrey Wijnberg
 • Column: Omgaan met tegenzin van anderen, Huub Schulte Fischedick & Ulberthe Wielinga
 • Boeken

Wat is geluk?
Na een fantastische nazomer zijn de dagen nu kouder en donkerder. Veel mensen worden blij van zonneschijn en licht. Betekent dit dan ook dat ze beter presteren op het werk? En ben je dan als werkgever verantwoordelijk voor het geluk van je medewerkers? Of is iemand dat toch echt zelf?

Na een periode van nadruk op presteren lijkt er een nieuwe trend te zijn: geluk op het werk. Gelukkige mensen zouden beter leren en presteren en minder ziekteverzuim en stressgerelateerde klachten hebben. We zijn dit jaar bedolven onder de geluksboeken. Daarnaast was dit het jaar waarin ook geluksprofessoren aan het woord kwamen. Hoe sympathiek het onderwerp ook klinkt, we vragen ons al lezende af of er een directe relatie is tussen geluk en werk. Ben je niet op je werk om te werken? En niet om gelukkig te zijn?

In dit nummer van TvOO passeren verschillende perspectieven op geluk en gelukkig zijn de revue. Er zijn artikelen over geluk (en ongeluk) in organisaties en over het ontwikkelen van geluk. We hebben twee interviews met geluksprofessoren: gelukspsycholoog Ap Dijksterhuis gaat in op geluk op de werkvloer; Jan Auke Walburg, bijzonder hoogleraar emeritus Positieve Psychologie gaat in op individuele ontwikkeling als ultieme bron van geluk. We verwachten met deze uitgave in die lijn in ieder geval een bijdrage te leveren aan het individuele geluk van de lezer. Maar oordeelt u daar vooral zelf over. Het kan in ieder geval geen kwaad om gelukkige mensen op het werk te hebben.

Met dit nummer over geluk sluiten we ook ons eerste jaar als hoofdredactie af. Samen maakten we vier themanummers (verandering, vakmanschap, globalisering en dit nummer over geluk). Dat deden we met veel plezier, we werden er gelukkig van en soms leverde het wrijving op. Maar zonder wrijving is er geen glans. Het voelt een beetje gek om in oktober al bezig te zijn met 2017, maar dat zijn we wel. Na een geslaagde visiedag met onze redactie en adviesraad hebben we de thema’s voor 2017 bepaald: Wendbaar, 24/7, Invloed en Leergierig. Bijdragen voor deze nummers zijn van harte welkom!