In 2023 heb ik voor de eerste keer ATD bezocht. Vanuit de beroepsvereniging Develhub hadden Robert Dollevoet (van Jumbo Supermarkten) en ik de mogelijkheid om deel te nemen aan de Lowlands delegatie. In het heerlijke San Diego beleefden we een geweldig congres hadden we een fantastische week. Er zijn vele inspirerende en interessante zaken voorbij gekomen, hierbij mijn Top 5 Key Takeaways:
1. Market fit
Een van de voornaamste redenen om de ATD te bezoeken was voor mij om te onderzoeken of onze 4 verse learning tools (Entrée, Á la Carte, Mettre en Amuse) marktwaardig zijn. Ofwel, welke vergelijkbare tools zijn er momenteel op de markt? Welke functionaliteiten bevatten ze? Hoe verschillen ze ten opzichte van ons aanbod? Welke prijsmodellen worden er gehanteerd? Ik kan je vertellen dat het na deze week voelt alsof we ‘goud’ in handen hebben. De buitenlandse collega’s die onze producten hebben gezien waren diep onder de indruk.
2. Leadership
Na elke dag 4 of 5 sessies van een uur bijgewoond te hebben, zat ik er op een ogenblik een beetje doorheen. Ik ging op zoek naar een sessie om gewoon even achterover te hangen en te luisteren en besloot naar de keynote-sessie ‘Developing Impact Players Across Your Workforce’ van Liz Wiseman te gaan. Even geen sessie in de thema’s ‘Learning Technologies’ en ‘Evaluation & Measurement’. En WOW, wat ben ik blij dat ik deze sessie heb bijgewoond. De sessie ging over hoe je een team opbouwt dat zeer betrokken is, verantwoordelijkheid neemt en met vertrouwen omgaat met veranderingen en onzekerheid. Ik ontdekte tijdens deze sessie hoe ‘Impact Players’ (medewerkers met impact) op een hoger niveau presteren en hoe je meer van deze top professionals ontwikkelt binnen je organisatie.
3. Evaluation & measurement
Ik heb er al eerder over geschreven: meten = weten = eten. Een van de thema’s waar mijn aandacht naar uitging was ‘Evaluation & measurement’. Zorg ervoor dat je op alle levels (1 t/m 5) de impact van je leeroplossingen meet. Hoe doe je dit? Tijdens sessies van o.a. Kristopher Newbauer, die een aangepaste vorm van het ADDIE framework presenteerde. Cindy Huggett, Michelle Ockers, Jack J. Phillips, Patti P. Phillips, Emma Weber, die tijdens een paneldiscussie voorbeelden deelden van ‘echte’ voorbeelden om de toepassing, impact én ROI (return on investment) van leeroplossingen te meten. En als kers op de taart een sessie van Will Talheimer over het evalueren middels het Learning Transfer Evaluation Model (LTEM). Na afloop nog even met Will mogen brainstormen hoe dit binnen digitale leeroplossingen te integreren. Stop al deze bevindingen in een blender en je hebt een schitterend evaluatiemodel voor digitale leeroplossingen! Samen met Robert zijn we (onder het genot van een biertje) direct aan de slag gegaan om hiervoor een blauwdruk uit te werken om de hybride Onboarding Tool die we momenteel voor Jumbo Supermarkten ontwikkelen. “Soon more!”
4. AI
Dan het buzzword van het congres: Artificial Intelligence (AI). In tegenstelling tot de vorige ATD waar er slechts 3 sessies waren over dit onderwerp, waren er dit jaar maar liefst 17 sessies (dankjewel Babet voor het delen van deze cijfers). Ik heb vele sessies mogen bijwonen en ook vele leveranciers gesproken over dit onderwerp en helaas moet ik concluderen dat ik nog niet onder de indruk was. De toepassingen voor AI binnen ‘leren’ waren teleurstellend. Terwijl er zo veel innovatiefs te bedenken valt!
5. General Sessions
Naast alle reguliere sessies zijn de ‘General Sessions’ toch wel de pareltjes van het congres. Auteur en organisatiepsycholoog Adam Grant trapte het congres af met een indrukwekkende presentatie waarin hij advies geeft over het creëren van een uitdagend netwerk, het bevorderen van psychologische veiligheid, het heroverwegen van mentaliteit op de werkvloer, ‘unlearning’ en ‘think like a scientist’.
De volgende dag stond Priya Parker, facilitator, strategisch adviseur en auteur op de mainstage. Zij sprak in haar keynote over de kunst van het bijeenkomen en het creëren van betekenisvolle ervaringen. Ze benadrukte het belang van het opgeven van de ‘ik’ om deel uit te maken van het ‘wij’, het vormen van ‘pop-up regels’ voor groepsdynamiek, het herkennen van eigen conflictstijlen, het nemen van risico’s voor transformatie en het regelmatig opnieuw evalueren van de behoeften van een bijeenkomst. Daarnaast kreeg ze het voor elkaar om alle 9.000 bezoekers actief mee te krijgen in een mindfulness oefening. Enorm indrukwekkend!
Wat een avontuur! Na een feestelijke afsluitende avond in het Petco Baseball Stadium en nog een hapje eten met de Lowlands delegatie-leden, keerde ik heel tevreden terug naar mijn hotel.
Remco van den Hout, Digital Chefs