Mindset speelt grote rol in schoolprestaties en veerkracht
Wat je gelooft over leren, heeft invloed op hoe je omgaat met school en uitdagingen. Onderwijsneurowetenschapper Smiddy Nieuwenhuis onderzocht hoe een groeimindset – de overtuiging dat intelligentie en vaardigheden ontwikkeld kunnen worden door oefening en inspanning – invloed heeft op schoolprestaties en het welzijn van jongeren tussen 11 en 16 jaar. Haar onderzoek laat zien dat de manier waarop jongeren denken over hun eigen leervermogen invloed heeft op hoeveel moeite ze ergens in steken, hoe ze omgaan met fouten en hoe gemotiveerd ze zijn.
Leren is een proces
Om dit te onderzoeken, gebruikte Nieuwenhuis gedragstesten, hartslagmetingen en hersenscans.. Haar bevindingen laten zien dat mindset niet overtuigend terug te vinden is in het lichaam en de hersenen, maar wel in gedrag. Dit sluit aan op recent onderzoek waaruit de effecten van mindset context-afhankelijk blijken te zijn. “Mijn onderzoek helpt ons begrijpen waarom sommige jongeren beter met tegenslagen omgaan dan anderen. Het is belangrijk dat zowel leerlingen als leraren inzien dat leren een proces is waarbij groei mogelijk is,” zegt Nieuwenhuis.
Door te kijken naar gedrag, fysiologische reacties en hersenactiviteit, ontdekte Nieuwenhuis hoe mindset en inspanning met elkaar samenhangen. Met innovatieve methoden, zoals een rekentaak waarbij jongeren zelf de moeilijkheidsgraad konden kiezen en hartslagmetingen, kreeg zij inzicht in hoe mindset samenhangt met academische druk en andere externe factoren.
Fouten maken hoort bij leren
De resultaten uit Nieuwenhuis’ onderzoek kunnen helpen om het onderwijs te verbeteren. Scholen kunnen bijvoorbeeld een omgeving creëren waarin niet alleen prestaties, maar ook het leerproces en het maken van fouten centraal staan. Een leraar die benadrukt dat fouten maken een kans is om te leren in plaats van een reden voor een slecht cijfer, kan leerlingen helpen om beter met uitdagingen om te gaan.
Op de lange termijn kunnen mindsetprogramma’s, zoals trainingen die jongeren leren om uitdagingen als kansen te zien, bijdragen aan minder stress en minder schoolgerelateerde burn-outklachten. Dit sluit aan bij de groeiende aandacht voor mentale gezondheid in het onderwijs.
Kortom, hoe jongeren denken over hun leervermogen heeft invloed op hun inzet en welzijn. Door hier bewust mee om te gaan, kunnen zowel scholen als ouders bijdragen aan veerkrachtigere en gemotiveerdere leerlingen. (bron: Vrije Universiteit Amsterdam)
Referentie
A Comprehensive Investigation Into The Effects of Mindset: Bridging Behavioral, Physiological, and Neural Levels. Promotie S. Nieuwenhuis, Vrije universiteit Amsterdam, 17 maart 2025.