Headlee begint door twee vragen aan het publiek te stellen en vraagt hen hun hand op te steken als ze die situaties hebben meegemaakt. Bijvoorbeeld: “Hoeveel van jullie hebben wel eens iemand ontvriend op Facebook omdat hij of zij iets beledigends zei over politiek, religie, kinderopvang of eten?”
Ze gebruikt deze vragen als uitgangspunt om te bespreken hoe de samenleving van vandaag de dag meer verdeeld is dan ooit in de geschiedenis, als het gaat om onze meningen. De reden is dat we niet naar elkaar luisteren. “Gespreksvaardigheid is misschien wel de meest over het hoofd geziene vaardigheid die we niet aanleren,” zegt ze.
“Je moet elk gesprek ingaan in de veronderstelling dat je iets te leren hebt.”
Headlee leidt het publiek vervolgens door tien regels over hoe je met mensen over meningen kunt discussiëren en hoe je echt naar anderen kunt luisteren. Ze eindigt met een laatste advies: Luister naar mensen en wees bereid om versteld te staan. Iedereen is bijzonder op zijn eigen manier en je kunt altijd iets leren. (bronnen: TEDxCreativeCoast, Piktochart)
Tip!
Gebruik komische slides om je publiek aan het lachen te maken, zelfs als je een serieus onderwerp bespreekt.
Aandachtspunt
Als je luistert, praat dan niet over dezelfde ervaring die jij hebt gehad. Het is nooit hetzelfde. Luisteren gaat niet over jou. Het is niet het moment om te bewijzen hoe geweldig je bent of hoeveel je hebt geleden…